Achternaam kind kiezen
Het Nederlandse recht bepaalt de achternaam van je kind. Als je kind een andere nationaliteit heeft, volgen we het namenrecht van het land waar die vandaan komt.
De keuze voor een achternaam geef je door bij de geboorteaangifte. Hiervoor maak je samen met de andere ouder een afspraak bij burgerzaken. Het is niet mogelijk om dit apart te doen. Je komt hiervoor naar het stadhuis, je kunt het niet per brief of digitaal regelen. Je kunt de achternaam van je kind niet meer veranderen na de geboorteaangifte of de erkenning.
Heb je de keuze voor een achternaam niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam je kind krijgt. Dit hangt af van je persoonlijke situatie.
Man en vrouw
Ben je als man en vrouw getrouwd of heb je een geregistreerd parnterschap? Je kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Wil je dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Leg dit samen vast bij de burgerlijke stand voor of tijdens de geboorteaangifte.
Twee vrouwen
Er zijn drie situaties mogelijk wanneer twee vrouwen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
- Je hebt wel een verklaring van anoniem zaaddonorschap van de ‘Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.’ Met deze verklaring krijgt het kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Wil je dit niet? Geef de naamskeuze door voor of tijdens de geboorteaangifte.
- Je bent niet in het bezit van een verklaring van anoniem zaaddonorschap . Je kiest de achternaam van jullie kind als de duomoeder het kind erkent.
- Je bent niet in het bezit van een verklaring van anoniem zaaddonorschap én de duomoeder erkent jullie kind niet maar adopteert het. In dit geval krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dit niet? Je kunt voor of tijdens de geboorteaangifte doorgeven welke naam je voor je kind wilt. Ook kun je de achternaam nog laten vastleggen tijdens de adoptieprocedure in de rechtbank. Neem hiervoor contact op met je advocaat.
Als er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen ouders, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat jullie kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder het kind erkennen(Verwijst naar een externe website). Tijdens de erkenning kies je de achternaam.
Wanneer twee mannen samen een kind krijgen, is er ook altijd sprake van een moeder. Het moederschap eindigt bijvoorbeeld door adoptie. Tijdens de adoptieprocedure in de rechtbank kies je de achternaam voor het kind. Als er daarna nog meer kinderen volgen, krijgen deze automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.
Het is mogelijk om de achternamen van je kinderen te laten veranderen als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dit kan één keer en alleen op het moment van registratie. Geef dit op tijd door! Wij zorgen er daarna voor dat de juiste achternaam in onze systemen komt op het moment van trouwen of het geregistreerd partnerschap.
In sommige situaties is het mogelijk om de achternaam van kinderen tot 18 jaar te veranderen. Kijk voor meer informatie op justis.nl(Verwijst naar een externe website).
Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om je kinderen de achternamen van beide ouders te geven. Dat kan bij alle kinderen die voor of na deze datum zijn geboren. Die gecombineerde achternaam geldt ook voor alle kinderen die volgen. Tot 31 december 2024 kun je ook de achternaam van kinderen geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 laten veranderen naar een dubbele.
Ga naar de pagina dubbele achternaam kiezen.