Geboorteaangifte

Binnen drie dagen na de geboorte van je kind of kinderen moet je een geboorteaangifte doen. Dit doe je in de gemeente waar het kind is geboren. Na de aangifte krijg je een geboorteakte. Je kunt de geboorteaangifte online doen. Lukt het je niet om binnen drie dagen de geboorteaangifte te doen? Bel ons dan even via 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer)

Inloggen met DigiD Aangifte doen (Verwijst naar een externe website)

De vader of duomoeder doet de geboorteaangifte. Het is ook mogelijk dat de moeder die het kind heeft gebaard de aangifte doet, maar dat is niet verplicht.

Als de vader, duomoeder of geboorte-moeder niet in staat zijn om de geboorteaangifte te doen, dan kan je iemand anders machtigen. Dit is iemand, die:

  • Bij de geboorte aanwezig was;
  • De eigenaar van het huis waar het kind geboren is;
  • Een medewerker van de instelling waar het kind geboren is, zoals het ziekenhuis.

 
Als ook van deze mensen niemand aangifte kan doen, doet iemand van de gemeente waar het kind geboren is de aangifte. Vaak een medewerker van de burgemeester.

Je hoeft de baby niet mee te nemen naar de geboorteaangifte.

Je moet binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen. Dit mag ook op de dag dat je kind geboren is. Is je kind in het weekend of op een feestdag geboren? Dan kun je in onderstaande tabel zien op welke dagen je de geboorteaangifte doet:

Je kind is geboren op: Je doet uiterlijk aangifte op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Tijdens de online aangifte moet je een aantal documenten uploaden. Welke documenten dit zijn, hangt af van of je getrouwd bent of niet.

Wij zijn getrouwd

  • Een geboortebewijs, dit krijg je van de verloskundige of arts;
  • Een akte van naamskeuze, als je die hebt;
  • Is je kind geboren met een onbekende donor? Dan heb je een donorverklaring nodig van Stichting Donorgegevens(Verwijst naar een externe website). Dit geldt bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen.

Wij zijn niet getrouwd 

  • Een geboortebewijs, dit krijg je van de verloskundige of arts;
  • Een akte van erkenning, als het kind al voor de geboorte is erkend in een andere gemeente
  • Een akte van naamskeuze, als je die hebt.

Je kunt ook op afspraak een geboorteaangifte doen(Verwijst naar een externe website) aan de balie in het stadhuis. Als je zelf aangifte doet, neem dan deze documenten mee:

  • Jouw geldige legitimatiebewijs en dat van de moeder (bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning);
  • de geboortedatum, voornamen en de exacte geboortetijd van het kind;
  • een akte van erkenning, als het kind al voor de geboorte erkend is;
  • een akte van naamskeuze, als je die hebt;
  • Een bewijs van geboorte, dit krijg je van de verloskundige of arts.

Is je kind in het buitenland erkend? Bel dan eerst naar de gemeente op nummer 14 0181.

Bij de geboorteaangifte kies je de voornaam van je kind. De keuze voor een voornaam is over het algemeen vrij, maar we kunnen een voornaam weigeren.

Heeft je kind geen Nederlandse nationaliteit? Dan bepaalt het recht van het land waar het kind de nationaliteit van heeft of de gekozen naam mogelijk is. Neem contact op met het consulaat van dat land.

Nadat de geboorteakte is gemaakt, kan de ambtenaar de namen niet meer veranderen. Wil je toch een voornaam veranderen? De rechter bepaalt of dit mogelijk is. Kijk voor meer informatie over het wijzigen van een voornaam op justis.nl(Verwijst naar een externe website).

Kijk op de pagina achternaam kind kiezen voor meer informatie.

Je kind krijgt meteen bij de geboorteaangifte een burgerservicenummer (BSN). Dit wordt direct geregeld als je in dezelfde plaats woont als waar je kind is geboren.

Is je kind in een andere gemeente geboren? Dan wordt de geboorte doorgegeven aan je woongemeente. In dat geval ontvang je binnen twee weken na de geboorteaangifte het burgerservicenummer per post.