Ik woon in een andere wijk in Nissewaard

De aankomende jaren zal de gemeente voor iedere wijk samen met bewoners en partners een plan maken. Welke wijk er wanneer aan de beurt is, is nog niet duidelijk. Zodra daar meer over bekend is krijg je daar bericht over.

Je kan nu al stappen zetten om je huis klaar te maken voor een duurzame toekomst. Sommige maatregelen zijn een goede investering, ongeacht welke oplossing er uiteindelijk komt voor aardgas. Dit kan je sowieso doen:

Bespaar waar je kan

Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dit geldt zowel als je een huis huurt als wanneer je een koophuis hebt. Je kan ook goed energie besparen door bijvoorbeeld alleen de ruimte waar je bent te verwarmen, ledverlichting te kiezen en energiezuinige apparaten in huis te gebruiken.

Isoleer je woning

Woon je in een koophuis? Dan kun je veel energie besparen door je huis goed te isoleren. Als je huurt, is je verhuurder verantwoordelijk voor de isolatie. De komende jaren zet de overheid extra in op isoleren en komen er meer subsidies beschikbaar. Hoe ver je moet gaan met isoleren, hangt af van de oplossing die uiteindelijk wordt gekozen. Bij het Duurzaam Bouwloket kan je advies krijgen over wat het beste is voor jouw huis. Voorbeelden van isolatie: vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, isolerend glas, tohtstrips en folie achter de radiator.

Wek zelf energie op

Met zonnepanelen kan je zelf energie opwekken. De kosten verdien je in ongeveer acht jaar terug. Je hebt hiervoor wel een geschikt dak nodig. Het Duurzaam Bouwloket kan je adviseren of jouw huis daarvoor geschikt is.

Beperk gasverbruik

Denk aan: elektrisch koken, overstappen op een hybride warmtepomp of 's nachts jouw verwarming drie tot vijf gragen lager te zetten.

Als particuliere woningeigenaar heb je volledige zeggenschap over jouw woning, maar ben je ook verantwoordelijk voor de verduurzaming. Als je onderdeel bent van een VvE maak je samen plannen voor het onderhoud. De gemeente biedt via het Duurzaam Bouwloket advies en ondersteuning, bijvoorbeeld over isolatie en zonnepanelen maar ook met inzicht in subsidieregelingen.

Als je huurt via een corporatie, kiezen zij uiteindelijk welke warmtebron jouw huis gaat verwarmen. Als de woningcorporaties kiezen voor een bepaalde techniek, wordt jouw huurwoning daarvoor geschikt gemaakt. De corporatie zorgt dan bijvoorbeeld voor de juiste isolatie en installaties om jouw huis te verwarmen. Wel kan je zelf kleine besparende maatregelen nemen.