Op weg naar duurzame warmte
In Nederland willen we verduurzamen. Het aardgas, dat nu gebruikt wordt om huizen te verwarmen, raakt op. Ook wordt gas steeds duurder. Om te zorgen dat iedereen duurzaam en betaalbaar hun huis kan verwarmen, willen we dat alle gebouwen in 2050 volledig verwarmd worden met duurzame technieken. Gebouwen, zoals woningen, moeten hiervoor geschikt gemaakt worden. Bijvoorbeeld door beter te isoleren. De komende jaren gaan we in Nissewaard aan de slag om alle gebouwen klaar te maken. Dit doen we per wijk.
Het verduurzamen van je huis heeft verschillende voordelen:
- het huis wordt levensloopbestendig en kan weer jaren mee
- het huis wordt in vaak meer waard als je het wil verkopen
- de kosten voor je energierekening nemen af
- het draagt bij aan een gezondere wereld
- in veel gevallen verhoogt dit het woongenot.
Als je een eigen huis hebt, bepaal je uiteraard zelf welke duurzaamheidsmaatregelen je in je huis wil nemen, hoeveel geld je daaraan wilt uitgeven en hoe je jouw huis kunt verwarmen zonder aardgas. Uiteindelijk moet je wel een beslissing nemen. Daarom wil de gemeente je zo goed mogelijk helpen en informeren.
De Energiecoaches helpen jou als bewoner met handige praktische tips om snel geld te besparen, subsidies aan te vragen of advies te geven over welke maatregelen je kunt nemen in je huis. Voor alle bewoners in Nissewaard staat onze energiecoach Rob of een van de vrijwillige energiecoaches klaar. Je kunt een afspraak maken met de energiecoach. Deze komt dan kosteloos en vrijblijvend langs om in jouw woning te kijken wat je kunt doen om energie te besparen en energiezuinige maatregelen te nemen (zoals isoleren). In de winter kun je ook een afspraak maken voor een warmtescan: zo zie je snel waar de warmte je huis uit lekt.
Wil je een afspraak maken of een vraag stellen aan de energiecoach? Stuur een e-mail naar energiecoach@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Heb je een vraag over aardgasvrij wonen? Stuur dan een e-mail naar wijdoengroen@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Wij nemen dan contact met je op.
Voor vragen over wat de beste maatregelen zijn voor jouw woning, kun je contact opnemen met het regionaal Duurzaam Bouwloket(Verwijst naar een externe website).