Urgentieverklaring
Wanneer je door een persoonlijke noodsituatie niet meer in jouw woning kan blijven wonen, kan je misschien een urgentieverklaring krijgen. Met deze verklaring krijg je voorrang bij woningcorporaties bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Als er meerdere mensen een urgentieverklaring hebben, krijgt degene die het langst wacht als eerste een woning aangeboden. In de verklaring staat op welke woningen je kan reageren. Bij urgentie wordt geen rekening gehouden met jouw woonwensen en je kan met de verklaring ook geen voorrang krijgen op andere soorten woningen.
Urgentieverklaring | Kosten |
---|---|
Aanvraag | € 45,- |
Toeslag medisch adviseur | + € 34,- |
Als je een aanvraag doet om gezondheidsredenen, betaal je extra kosten. Dit komt omdat een medisch adviseur jouw aanvraag moet beoordelen.
Je krijgt de kosten voor een aanvraag niet terug. Ook niet wanneer we jouw aanvraag afwijzen.
Is de aanvraag compleet en heb je de kosten van de urgentie betaald? In dat geval krijg je binnen acht weken te horen of je urgentie krijgt of niet. We verlengen deze termijn mogelijk als voor het onderzoek meer tijd nodig is, bijvoorbeeld bij medisch onderzoek.
De behandeling van je aanvraag bestaat uit verschillende stappen. De medewerker die kijkt naar je aanvraag houdt je op de hoogte. Dit gebeurt per brief, e-mail en/of telefoon. Als we je aanvraag goedkeuren, krijg je een brief met jouw urgentieverklaring. Krijg je de urgentieverklaring niet, dan leggen we in een brief uit waarom niet. Je kunt dan nog bezwaar maken.
Zonder een urgentieverklaring kan je zelf op zoek naar een geschikte woning via Woonnet Rijnmond(Verwijst naar een externe website) of via een particuliere verhuurder(Verwijst naar een externe website).
Nadat je de urgentieverklaring krijgt
Nadat je de verklaring hebt gekregen, moet je zelf drie maanden lang zo veel mogelijk reageren op woningen die passen bij de eisen van jouw urgentieverklaring. Dit doe je via Woonnet Rijnmond. Je mag in de hele regio reageren op woningen. Bekijk de regio's via suwr.nl(Verwijst naar een externe website).
In de urgentieverklaring staat op wat voor soort woning je kan reageren. Niet elke woning is dus geschikt. Met een urgentie is het de bedoeling om jouw probleemsituatie zo snel mogelijk op te lossen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met jouw woonwensen. Je kan met de verklaring geen voorrang krijgen op andere woningen.
Bemiddelingsfase
Op Woonnet Rijnmond adverteren de verhuurders dagelijks hun nieuwste woningaanbod. Na afloop van de eerste urgentie-termijn van drie maanden heb je misschien recht op bemiddeling voor een woning. Dit noemen we de bemiddelingsfase.
In bepaalde gevallen trekken we de urgentie in:
- Als je twee geschikte woningen weigert. We zien het ook als een weigering wanneer je een uitnodiging krijgt om een woning te bekijken en je niet komt opdagen.
- Als je niet genoeg op geschikte woningen op de website Woonnet Rijnmond reageert, terwijl er binnen de zelf-zoektermijn (de eerste drie maanden) genoeg aanbod was.
- Als je situatie zo verandert dat de afgegeven urgentieverklaring niet meer past bij je persoonlijke situatie.
Belangrijk: houd er rekening mee dat je na het intrekken van de urgentie twee jaar lang geen urgentie meer kunt krijgen voor hetzelfde probleem.
Heb je vragen over een urgentieverklaring? Bel ons via 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer) of mail je vragen naar urgenties@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Een aanvraag doen voor urgentie kan alleen via het online aanvraagformulier bovenaan deze pagina.