Veelgestelde vragen omgevingswet voor ondernemers
De Omgevingswet heeft mogelijk gevolgen voor je bedrijf. Dat geldt vooral als je iets wilt veranderen; in veel gevallen hoef je niets te doen. Als je niet verandert aan je bedrijfsvoering, blijven omgevingsvergunningen automatisch gelden. Als je voor 1 januari 2024 een vergunning hebt aangevraagd en de gemeente daar nog over moet beslissen, dan gelden in principe de oude regels.
Wil je als bedrijf iets veranderen? Heb je bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig? Of moet je melding maken dat je gaat beginnen met een activiteit die het milieu extra belast? Ga dan na of die veranderingen volgens de Omgevingswet gevolgen hebben.
Korter maken beslistermijn: een korte procedure duurt maximaal acht weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Als we nog informatie missen, duurt het langer voordat gemeente Nissewaard beslist over je plan. Bij een ingewikkeld plan valt je aanvraag onder een uitgebreide procedure; de beslistermijn is in dat geval langer.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb): deze wet ging tegelijkertijd met de Omgevingswet in en zorgt dat de bouwkwaliteit beter wordt. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Voordat je gaat (ver)bouwen, moet je controleren of je gebouw onder de Wkb valt. Dat doe je in het Omgevingsloket. Als je gebouw onder deze wet valt, moet je een onafhankelijk bedrijf of persoon hebben die de kwaliteit controleert. Dit is een kwaliteitsborger. Diegene kijkt mee van het plan tot de oplevering en controleert alle technische regels en kwaliteitseisen, precies op het moment dat het nodig is.
De kwaliteitsborger zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan je plan en dat er minder fouten worden gemaakt. Het beschermt jou als opdrachtgever tegen fouten of het pas later ontdekken dat een onderdeel niet aan de eisen voldoet. Vanaf 1 januari 2024 moet je een kwaliteitsborger nemen bij alle gebouwen die vallen onder de zogenoemde gevolgklasse 1. Lees meer op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Alle vergunningsaanvragen via Omgevingsloket: in het nieuwe Omgevingsloket komen wetten en regels over de ruimte buiten bij elkaar. Voor veel plannen en projecten moet je een vergunning aanvragen of een melding doen. Vanaf 1 januari 2024 doe je dit via het Omgevingsloket.
Dat geldt ook voor zaken die je moet melden of waarover je informatie moet geven aan de overheden. Op de pagina Omgevingsloket vind je meer informatie.