Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn ingegaan op 1 januari 2024. Deze wetten veranderen de manier om bouwactiviteiten te controleren en goed te keuren. Bereid je goed voor op je bouwplan. Zorg ervoor dat je de juiste toestemming hebt van de gemeente voor jouw bouw- of verbouwplan. Lees daarom de informatie op deze pagina goed door.
De manier waarop bouwactiviteiten worden gecontroleerd en goedgekeurd. Een goede voorbereiding van je bouwplan is cruciaal.
Meer informatie vind je op de websites van Stichting IBK(Verwijst naar een externe website) en IPLO(Verwijst naar een externe website).
De Omgevingswet scheidt het bouwen in een technisch en ruimtelijk deel. Daardoor krijg je twee activiteiten:
- de technische bouwactiviteit
- de omgevingsplanactiviteit bouw
Deze scheiding noemen we 'de knip'. Vroeger zaten deze twee onderdelen in één bouwvergunning.
Ruimtelijk deel
Het ruimtelijke deel gaat over de plaats, vorm, uiterlijk en functie van het bouwwerk. Dit noemen we de ‘omgevingsplanactiviteit bouw’. Voor het ruimtelijke deel kun je een omgevingsvergunning nodig hebben.
Technische deel
Het technische deel gaat over de technische regels voor het bouwwerk. Dit noemen we de technische bouwactiviteit. Voor het technische deel moet je mogelijk een melding doen of een vergunning aanvragen.
De (oude) bouwvergunning bestaat nu uit twee losse delen. Om na te gaan welke toestemming je nodig hebt, zijn de regels dus ingewikkelder geworden. Met een conceptverzoek kan je daarom bij ons nagaan wat voor jouw concrete bouwplan nodig is.
Technische bouwactiviteit
De technische bouwactiviteit(Verwijst naar een externe website) gaat over de regels voor de technische bouwkwaliteit. Deze regels staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Het Rijk heeft regels wanneer voor een technische bouwactiviteit een omgevingsvergunning of een bouwmelding nodig is.
Gevolgklassen
Voor de bouwmelding is de zogenaamde gevolgklasse belangrijk. Hoe groot zijn de gevolgen voor de omgeving? Voor nieuwbouw in gevolgklasse 1 is een melding nodig. Voor verbouwingen van bestaande bouwwerken in gevolgklasse 1 is nog steeds een vergunning nodig.
Gevolgklasse 1
Onder gevolgklasse 1 vallen de volgende soorten bouwwerken;
- Grondgebonden eengezinswoningen.
- Vakantiewoningen
- Bedrijfspanden (industriefunctie) van maximaal twee verdiepingen
- Bovengrondse infrastructurele werken voor langzaam verkeer tot maximaal twintig meter lang zoals kleine fiets- en voetgangersbruggen
- Overige bovengrondse bouwwerken die geen gebouw zijn, tot maximaal twintig meter hoog (masten, antennes, et cetera)Waterkerende constructies zoals stuwen en sluizen vallen hier niet onder.
- Meer uitleg over de gevolgklassen vind je op iplo.nl(Verwijst naar een externe website).
Let op: er gelden bepaalde uitzonderingen. Welke dat zijn, vind je in artikel 2.17 van het Besluit bouwwerken leefomgeving(Verwijst naar een externe website). Voor kleine bouwwerken zoals een schutting of berging is geen technische omgevingsvergunning of bouwmelding nodig. Wel moet je mogelijk een andere omgevingsvergunning aanvragen voor zulke kleine bouwwerken. Voor verbouwing én grote bouwwerken heb je voor de technische bouwactiviteit wél een omgevingsvergunning nodig.
Omgevingsplanactiviteit die bestaat uit het bouwen
Onder omgevingsplanactiviteit bouw verstaan we: het bouwen van een bouwwerk, in stand houden en gebruiken van een bouwwerk. In het omgevingsplan vind je alle ruimtelijke regels hiervoor. Je kan denken aan regels voor de bouwhoogte, de goothoogte en het percentage dat bebouwd mag zijn. Maar ook aan regels over hoe het gebouw eruit ziet en de functies in het omgevingsplan.
Op het Informatiepunt Leefomgeving(Verwijst naar een externe website) en in ons omgevingsplan lees je alle regels voor het beoordelen of je toestemming nodig hebt voor je activiteit. Het omgevingsplan voor gemeente Nissewaard vind je via ‘regels op de kaart’ van het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website).
Moet je een technische bouwmelding doen? Dan moet je een aantal stappen volgen. Hieronder lees je welke stappen dit zijn en wat per stap nodig is. Je begint bij de voorbereiding van het bouwplan en gaat door tot aan het gebruiken van hetgeen je wilt gaan (ver)bouwen. Je doorloopt de zeven stappen met ons, je aannemer en de kwaliteitsborger.
Stap 1: melding en/of vergunning nodig?
Allereerst ga je na welke vergunning en/of melding nodig is voor je bouwplan. Dit ga je na via de vergunningcheck in het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Ook kun je via een conceptverzoek nagaan wat voor jouw specifieke bouwplan nodig is.
Je kunt niet zomaar beginnen met bouwen zodra je een omgevingsvergunning hebt voor een ‘ruimtelijke bouwactiviteit’. Zo’n vergunning gaat bijvoorbeeld over de bouwhoogte, de functies en het uiterlijk van een bouwwerk. Ook de technische bouwactiviteit is nodig. Voor deze technische bouwactiviteit is een melding of een vergunning nodig. De ‘technische bouwmelding’ gaat over de bouwtechnische onderwerpen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving(Verwijst naar een externe website), zoals de delen waaruit je bouwwerk wordt gemaakt (constructie), veiligheid en energiezuinigheid.
Voor kleine bouwwerken hoef je soms geen technische bouwmelding te doen. Bijvoorbeeld bij een schutting of een vlonder. Voor verbouwing en grote bouwwerken kun je geen bouwmelding doen. Vaak heb je dan wél een technische omgevingsvergunning nodig.
Stap 2: schakel kwaliteitsborger in
Valt je bouwplan voor nieuwbouw onder gevolgklasse 1? Schakel dan een kwaliteitsborger in. Doe daarna een bouwmelding bij ons. Een kwaliteitsborger maakt een risico beoordeling vooraf en doet de technische en andere controles tijdens de bouw. Dit is een onafhankelijk controleur die niet alleen je plannen checkt, maar er ook voor zorgt dat op de bouwplaats alles volgens de bouwtechnische regels gaat.
De kwaliteitsborger is onafhankelijk en schakel je als opdrachtgever in. De gemeente kan dus geen kwaliteitsborger voor je inschakelen. Met deze controleur én je aannemer bereid je de bouwmelding voor. In het tabje hieronder vind je informatie over bijzondere lokale omstandigheden. Ook kun je met een conceptverzoek bijzondere lokale omstandigheden voor een specifieke locatie opvragen. Denk ook na over hoe je ervoor kunt zorgen dat je activiteit veilig blijft voor de omgeving en hoe je jouw plan met de omgeving gaat delen.
Je mag alleen kwaliteitsborgers inschakelen die staan ingeschreven bij de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw(Verwijst naar een externe website). Vraag een van de kwaliteitsborgers uit dit register om je te helpen met de technische controle van je bouwplan.
Tip: het komt weleens voor dat bepaalde zaken niet of verkeerd worden gedaan. Dit kost de kwaliteitsborger extra werk. Zet in je overeenkomst dat de organisatie die dit extra werk veroorzaakt ook de extra kosten van de kwaliteitsborger betaalt.
Stap 3: bouwmelding
Na deze goede voorbereiding doe je jouw bouwmelding via het Omgevingsloket. Zorg ervoor dat de melding op tijd en compleet is. Je doet het minimaal vier weken voordat je gaat bouwen. Bij de melding voeg je de informatie van de kwaliteitsborger toe met bijlagen. Deze bijlagen zijn in ieder geval:
- het borgingsplan
- de risicobeoordeling
- de gegevens over het gekozen instrument
- informatie over de omgevingsveiligheid.
In artikel 2.19 en artikel 7.5c van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) vind je nauwkeurig wat bij een bouwmelding nodig is.
Binnen vier weken krijg je te horen hoe we je bouwmelding beoordelen. Als de melding niet volledig is kunnen wij deze niet accepteren. Je kunt in dit geval een nieuwe, volledige melding doen. Houd hier rekening mee in jouw planning. Je mag alleen gaan bouwen als gemeente Nissewaard je melding heeft geaccepteerd. Je bouwmelding is één jaar geldig.
Stap 4: start bouwwerkzaamheden
Met de aannemer en kwaliteitsborger overleg je wanneer de werkzaamheden starten. Houd rekening met overige zaken die nodig zijn voordat ze kunnen beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit bouw, een Apv-vergunning voor het bouwterrein, een Waterschapvergunning of andere onderwerpen.
De startdatum meld je in het Omgevingsloket. Daar is dit de ‘bouwactiviteit (technisch) - Informatie (Rijk)’. Bij stap vier geef je vervolgens aan dat je de startdatum wilt doorgeven. Geef de startdatum minstens vijf werkdagen voor de start aan de gemeente door. Pas nadat je deze startmelding hebt gedaan kun je gaan bouwen. De startmelding heft een bouwverbod op.
Stap 5: informatieplicht bij niet volgen technische regels (strijdigheid)
Je kwaliteitsborger beoordeelt voor én tijdens de bouwwerkzaamheden of je de technische regels goed volgt. Daarbij volgt die het borgingsplan en de risicobeoordeling. Soms ziet de kwaliteitsborger dat de regels niet worden gevolgd, dat er sprake is van strijdigheid. Daarover informeert de kwaliteitsborger jou én de aannemer. Daarna krijgen jullie de kans om met een oplossing te komen.
Ook moet de kwaliteitsborger bij het niet volgen van de technische regels dit doorgeven aan de gemeente. Dit gebeurt via het Omgevingsloket. De gemeente beoordeelt deze informatie en bekijkt wat het nodig is om wel te voldoen aan de regels . De gemeente kan de bouw stilleggen, toezichthouders sturen en informatie opvragen en handhavend optreden.
Het is belangrijk om een strijdigheid op te lossen. Als dit niet gebeurt kun je het gebouw later niet gebruiken. De kwaliteitsborger informeert de gemeente via het Omgevingsloket over de oplossing waarmee jij en je aannemer komen.
Stap 6: gereedmelding
Tijdens de bouw maken de aannemer en kwaliteitsborger een dossier voor jou en voor de gemeente. In het dossier voor de gemeente staat technische informatie over het gebouw en de beoordeling daarvan. Artikel 2.21 van het Besluit bouwwerken leefomgeving vertelt precies wat er in dit dossier hoort te staan.
De kwaliteitsborger maakt een verklaring van wat die ziet en welke technische documenten zijn beoordeeld. Deze verklaring is belangrijk. Daarmee meld je via het Omgevingsloket dat de bouw klaar is. Dit noemen we een gereedmelding. Dit doe je minstens twee weken voordat je het gebouwde gaat gebruiken. Bereid de gereedmelding goed voor met je aannemer en de kwaliteitsborger; de gemeente kan alleen een complete gereedmelding accepteren.
Binnen twee weken krijg je te horen of we je gereedmelding accepteren. In principe mag je een bouwwerk niet zomaar gaan gebruiken. Een geaccepteerde gereedmelding heft zo’n verbod op. Houd hier rekening mee bij je planning. Let er ook op dat gemeente Nissewaard handhaving kan inzetten als je geen geaccepteerde gereedmelding hebt. Of we dit doen, hangt af van de feiten en omstandigheden. We vinden daarbij gezondheid en veiligheid enorm belangrijk.
Gereedmelding in fasen
We kunnen een gereedmelding in fasen accepteren. Bijvoorbeeld wanneer je een bouwmelding hebt voor meer huizen, waarvan sommige al klaar zijn. Of we zo’n gereedmelding accepteren hangt af van de situatie. Dit geldt ook voor een casco oplevering.
Stap 7: Einde bouwwerkzaamheden
Je geeft aan ons door op welke datum je klaar bent met de bouw. Dit doe je ook via het Omgevingsloket. Dit doe je uiterlijk één dag nadat je bent gestopt met bouwen.
De gereedmelding kun je op een andere dag doen dan ‘het einde van de bouwwerkzaamheden’. Als het gebouw voldoet aan de technische regels kan het zijn dat je nog dingen moet doen voor de ‘omgevingsvergunning bouw ruimtelijk’.
Bij het ontwerp, de bouwmethode en de locatie moet je soms rekening houden met bijzondere lokale omstandigheden. Dit neem je mee bij je risicobeoordeling. Via ‘Regels op de Kaart’ van het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website)vind je de regels bij de bouwlocatie.
1. Omgevingsvergunning (en) voor:
- een omgevingsplanactiviteit bouw
- een buitenplanse omgevingsplanactiviteit
- een milieubelastende activiteit
- een overige activiteit in de nabijheid
- een maatwerkregel of maatwerkvoorschrift.
Activiteiten, regels, voorschriften en besluiten in de buurt van het geplande bouwwerk zijn mogelijk van invloed op het bouwwerk. Bijvoorbeeld op de bouwmethode en het (technische) ontwerp.
2.Bodem
- Via een sonderingsonderzoek onderzoek je hoeveel de bodem kan dragen
- In gemeente Nissewaard kan sprake zijn van uitspoeling van beton bij funderingspalen die op de grond? komen
- Voor graaf- en funderingswerkzaamheden in de bodem vind je in ons omgevingsplan voor verschillende locaties regels over het beschermen van archeologische waarden in de bodem. Is sprake van archeologische waarde? Ga dan na of en in welke mate deze de bouw- en funderingsmethode beïnvloeden
- Voor graaf- en funderingswerkzaamheden in de bodem vind je in ons omgevingsplan op verschillende plekken regels over het beschermen van leidingen en infrastructuur onder de grond. Zijn er zulke leidingen in de buurt van het gebouw dat je wilt bouwen? Ga dan na of en in hoeverre ze je bouw- en funderingsmethode beïnvloeden
- Als de bodem verontreinigd is, kan dit leiden tot bijzondere maatregelen.
Gaat het om ernstige bodemverontreiniging op de plek waar je wilt bouwen, ga dan na of en in hoeverre het je bouwmethoden en ontwerp beïnvloedt. - Bodemenergiesystemen op korte afstand van elkaar kunnen de temperatuur van de ondergrond bij ‘buur-systemen’ beïnvloeden. Daardoor kunnen systemen op korte afstand elkaar beïnvloeden. Dan gaat het om +/- 150 meter. Op WKO Tool(Verwijst naar een externe website) vind je een kaart van bodemenergiesystemen. Heb je een bodemenergiesysteem nodig voor je geplande gebouw, ga je dan na of en in hoeverre dit meespeelt.
- Houd er rekening mee dat er leidingen in de grond kunnen zitten. Dit is vaak het geval in of dicht bij het openbare gebied. Ga je op maximaal één meter van het openbare gebied bouwen, dan kan uit een Klikmelding(Verwijst naar een externe website) naar voren komen met welke leidingen je rekening moet houden.
3.Waterkeringen
Op en dicht bij waterkeringen en beschermingsgebieden gelden regels en beperkingen. De regels hiervoor vind je via het Omgevingsloket of het Waterschap Hollandse Delta(Verwijst naar een externe website). Deze regels beïnvloeden mogelijk je funderingsmethode. Laat zien dat je hiermee rekening houdt.
4.Gezondheid
geluid van de weg, het spoor, industrie en andere activiteiten kunnen ertoe leiden dat je jouw bouwwerk moet veranderen. In het omgevingsplan en de de Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG)(Verwijst naar een externe website) vind je meer informatie over hoe hard geluid mag zijn op een bepaalde locatie. Ook kun je ons hier vragen over stellen. In onze gemeente is het geluid op veel plekken (te) hard, wat komt uit meerdere bronnen. Zorg je voor veel geluid? Laat dan zien op welke manier je daar rekening mee houdt in je bouwplan
ons omgevingsplan staat al activiteiten en bouwmogelijkheden toe die het bouwplan beïnvloeden. Zo kan een omgevingsplan een activiteit noemen die zorgt voor veel geluid waar je nog niet gebruik van maakt. Als deze activiteit wel actief is, kan dit zorgen voor extra geluid op de gevel. Biedt het omgevingsplan deze mogelijkheden, houd daar dan rekening mee.
Andere gezondheidsaspecten voor de locatie vind je via het Omgevingsloket of DCMR(Verwijst naar een externe website).
5.Veiligheid
- De metro in Nissewaard heeft een ‘beperkingen gebied lokaal spoor’. Wanneer je wilt bouwen in de buurt van het metrospoor kun je bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag(Verwijst naar een externe website) nagaan wat de regels zijn. Houd er rekening mee dat er extra regels gelden en dat je mogelijk een extra vergunning moet aanvragen
- Activiteiten in de omgeving beïnvloeden soms de veiligheid van gebouwen. Op de weg en water worden soms gevaarlijke stoffen vervoerd. Leidingen in de grond, activiteiten in de Rotterdamse haven en bedrijven eromheen zorgen er mogelijk voor dat de veiligheid voor het bouwwerk vermindert. Dit vind je makkelijk via het Omgevingsloket
- Niet op iedere locatie heb je een brandkraan op voldoende afstand. Dit kan betekenen dat je bij het gebouw een zelfstandige brandkraan moet regelen
- Andere veiligheidsaspecten voor de locatie die invloed hebben op je bouwwerk vind je via Regels op de Kaart van het Omgevingsloket en DCMR.
6.Omgeving
- Ga je bouwen in de buurt van een gemeentelijk of rijksmonument of ander erfgoed? Houd dan rekening met extra regels die bijvoorbeeld je funderingsmethode, bouwplaats en hulpconstructies beïnvloeden
- Bouwactiviteit kan schade en hinder veroorzaken voor gebouwen in de buurt. Hiervoor gelden de algemene regels uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Houd er ook rekening mee dat omgevingsfactoren de veiligheidsvoorzieningen voor de bouw beperken
- Ga je bouwen in een gebied dat al dicht bebouwd is, zoals het centrum van Spijkenisse of de andere kernen? Houd er rekening mee dat er minder ruimte is. Bijvoorbeeld om materiaal aan te voeren, zwaar materieel te gebruiken en je minder grote bouwelementen mag gebruiken. Ook vinden er in het openbare gebied weleens activiteiten en evenementen plaats die voorrang hebben. Dit geeft mogelijk beperkingen voor de bouwmethode en je bouwplan
- Er staan elektriciteitsmasten in gemeente Nissewaard. Daaromheen mag je vaak niet bouwen, in het omgevingsplan zie je waar de vrijwaringszones liggen. Dit zijn zones waar je wél mag bouwen. Dit kan je bouwmethode en bouwplan beïnvloeden
- In Spijkenisse is een metrobaan aanwezig. Voor werkzaamheden in de buurt van dit lokaal spoor gelden regels. Lees meer hierover op de website van Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dit kan je bouwmethode en daarmee het bouwwerk beïnvloeden. Geldt dit voor jouw bouwplan? Houd er dan rekening mee.
7. Algemeen
- Gemeente Nissewaard verwacht in de risicobeoordeling de onderwerpen voor bijzondere lokale omstandigheden die van toepassing zijn op de plek waar jij wilt gaan bouwen. Geen gemotiveerde afweging over mogelijke bijzondere lokale omstandigheden kan ervoor zorgen dat we je melding niet accepteren
- Vaak kan het stroomnet je onvoldoende stroom leveren. Voldoende aansluitvermogen kan soms meer tijd vragen van de geplande bouwtijd. Dit heeft onder andere effect op de datum dat je het bouwwerk kunt gaan gebruiken en het functioneren van de bouwwerkinstallaties Gemeente Nissewaard verwacht dat in de risicobeoordeling de onderwerpen voor bijzondere lokale omstandigheden op basis van de specifieke locatie van het bouwplan gemotiveerd worden overwogen. Het achterwege laten van de gemotiveerde afweging over mogelijke bijzondere lokale omstandigheden in Nissewaard kan reden zijn om de melding niet te accepteren
- Belangrijke informatie voor de risicobeoordeling en bijzondere lokale omstandigheden vind je op onderstaande websites:
- Regels op de Kaart - Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website)
- DCMR(Verwijst naar een externe website)
- Monumenten Register(Verwijst naar een externe website)
- Erfgoed
- De bijzondere lokale omstandigheden voor een bepaalde locatie vraag je op bij gemeente Nissewaard, met een conceptverzoek. Dit doe je via het Omgevingsloket.