Omgevingsplan
In een omgevingsplan is vastgelegd waar woningen, winkels, andere bebouwing en wegen zijn toegestaan. Het gaat dan niet alleen om het gebruik van de grond en de bebouwing maar ook over de maximale afmetingen van de bebouwing. Omgevingsplannen zijn nodig om een goed woon- en leefklimaat te behouden.
Vanaf 1 januari 2024 is er één wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven. De Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland. In de Omgevingswet staan de regels voor alles wat je buiten ziet, hoort en ruikt. Bijvoorbeeld: milieu, bodem, water, wegen, monumenten, natuur, geluid en nieuwbouw.
Vroeger stond dit in meerdere bestemmingsplannen. De gemeente heeft nu één omgevingsplan. De oude bestemmingsplannen zijn samen met andere regels overgegaan vanaf 1 januari 2024 in het tijdelijke omgevingsplan. De regels zijn hetzelfde gebleven. De gemeente heeft tot 2030 de tijd om een geheel nieuw omgevingsplan te maken. Dit zal het tijdelijke omgevingsplan vervangen.
Wat staat er in een omgevingsplan?
In een omgevingsplan staat wat er in een bepaald gebied mag worden gebouwd of verbouwd en hoe de grond en de gebouwen mogen worden gebruikt. Het omgevingsplan geeft aan waar bijvoorbeeld woningen, winkels, bedrijven of horeca mogen zijn en welke groen bedoeld is voor wegen en groen. Dit plan bevat niet alleen informatie over de functie van een gebied en bouwregels, maar ook regels over bijvoorbeeld geluid en bodem. Het omgevingsplan kan ook regels bevatten over bijvoorbeeld energiemaatregelen en duurzaamheid.
Wil je weten welke regels en beleid gelden op een locatie en toekomstige ontwikkelingen bekijken? Op de website Regels op de kaart(Verwijst naar een externe website) staan de documenten van alle overheden. Zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van de gemeente.
Zie ook de instructievideo(Verwijst naar een externe website) over het gebruik van Regels op de kaart.
Voordat je een aanvraag voor een omgevingsvergunning doet, is het slim om bij de gemeente na te vragen of je plan kans van slagen heeft. Hiervoor doe je een conceptverzoek via het Omgevingsloket.
Via Berichten over uw Buurt(Verwijst naar een externe website) vind je bekendmakingen over plannen bij jou in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een vergunning voor het verhuren van een vakantiewoning, het kappen van een boom of het uitbreiden van een horecaterras. Je kunt je daar ook aanmelden voor de nieuwsbrief.