Laadpalen voor elektrische auto's

Heb je een elektrische auto? Of wil je elektrisch gaan rijden? Mooi! Een elektrische auto is schoon,
stil en zuinig. Beter voor het milieu, onze gezondheid en de omgeving. En met minder
geluidshinder. Belangrijk is wel dat er genoeg oplaadpunten zijn. Op deze pagina lees je waar je
oplaadpalen vindt bij jou in de buurt. Wat je kunt doen als meerdere inwoners er gebruik van
maken, en hoe je een nieuwe oplaadpaal aanvraagt of laat aanleggen.

Kijk op oplaadpalen.nl voor openbare laadpalen in jouw buurt.

Vraag de laadpaal gratis digitaal aan via laadpaalnodig.nl (lees: Hoe verloopt mijn aanvraag?). Gebruik hiervoor de plankaart. Daarop staan alle locaties waarvoor je een laadpaal met een nummer kunt aanvragen. Zet dit nummer in de aanvraag. Is er bij jou in de buurt geen beschikbare locatie? De gemeente zoekt dan een nieuwe geschikte plek uit. Verder heb je het kentekenbewijs of koop-/leasecontract van de auto nodig.

Staat er een laadpaal in jouw buurt waar meerdere inwoners gebruik van maken? Dan is het soms lastig om de auto op te laden. Als gemeente moedigen we buurtbewoners aan om het gebruik van laadpalen samen te regelen, bijvoorbeeld via een app-groep. Uitbreiding van het aantal laadpalen kan ook via de gemeente (lees voor meer informatie: Er zijn te weinig laadpalen in mijn buurt Wat moet ik doen?). Bijvoorbeeld door een extra parkeervak af te kruisen voor het opladen van elektrische auto's. Of door een nieuwe laadpaal in de buurt te plaatsen.

Bij de plaatsing van een laadpaal kruisen we als gemeente standaard een van de twee aangrenzende parkeervakken af tot laadvak. Zijn er bij jou in de buurt al twee laadvakken afgekruist en is het toch lastig om je elektrische auto op te laden? Vraag dan via laadpaalnodig.nl een uitbreiding aan van het aantal laadpalen. Schrijf in de aanvraag dat er al twee laadvakken zijn afgekruist en er een extra laadpaal gewenst is. Wordt de laadpaal veel gebruikt, dan is het plaatsen van een extra laadpaal mogelijk. Equans bekijkt of jouw aanvraag aan de voorwaarden voldoet. De voorwarden vindt u bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Ook wordt bekeken of de laadpaal genoeg wordt gebruikt om een extra laadpaal in jouw buurt te plaatsen.

Heb je een eigen oprit of garage? Dan kun je een oplaadpunt laten aanleggen. Je moet dit zelf
regelen en betalen. Goed om te weten: de meeste auto's laden bij 230 volt, de spanning uit een normaal stopcontact. Je hebt hiervoor een speciale groep nodig waarop alleen de auto wordt geladen. Er zijn ook auto's die alleen laden met een speciaal oplaadprotocol en een speciale stekker (Type 2, Mode 3). Hiervoor heb je een 'wallbox' nodig. Een erkende installateur sluit dit voor je aan.

Veelgestelde vragen

De groene punten zijn bestaande laadpalen. De rode punten zijn plaatsen waarvoor je een nieuwe laadpaal kunt aanvragen. Klik op een rood punt en noteer het locatienummer/adres (bijvoorbeeld "Loc.nr. 16 Valkhoek 14"). Vermeld dit nummer bij je aanvraag onder 'opmerkingen'.

Een laadpaal aanvragen in jouw buurt kan als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je hebt een elektrische auto of hebt deze besteld (aan te tonen met het aankoopbewijs of
    leasecontract).
  • Je hebt geen eigen parkeerplaats.
  • Je kunt niet vanuit een eigen woning opladen.
  • Je woont of werkt in Nissewaard.
  • Er is binnen 200 meter loopafstand geen ander laadpunt.

Voor een aanvraag in een gebied waar betaald parkeren geldt

Stuur een kopie van de bewonersparkeervergunning mee met je aanvraag.

Voor een aanvraag bij een gehandicaptenparkeerplaats

Stuur het bewijs van uw gehandicaptenparkeerplaats mee met je aanvraag.

Doe je een aanvraag? Dan neemt het bedrijf Equans deze in behandeling. Ook de gemeente en Stedin moeten de plaatsing van een laadpaal goedkeuren. De gemeente besluit over de locatie en publiceert dit op de website Mijn Overheid.

Je ontvangt van Equans een bevestiging en een besluit op de aanvraag. Als de aanvraag definitief is goedgekeurd, plaatst Equans de laadpaal meestal na vier tot zes maanden.

Je ontvangt van Equans ook een bericht als de aanvraag niet wordt goedgekeurd. Je kunt binnen zes weken een brief (bezwaarschrift) schrijven naar Equans. Zet in deze brief je naam, adres, de datum waarop je de brief hebt geschreven. Leg uit waarom je het niet eens bent met het besluit. Als je dit niet binnen zes weken doet, kan Equans jouw bezwaar niet in behandeling nemen.

Dan laten we je dat weten en vragen we je deze laadpaal te gebruiken, als deze laadpaal nog genoeg laadruimte heeft voor een extra gebruiker.

Meer informatie

Wil je meer weten over laadpalen of heb je nog een vraag? Neem dan contact op via gemeente@nissewaard.nl of bel 14 0181.