Mijn laatste column als klimaatburgemeester

Hier is dan mijn laatste column, een mooi moment om eens terug te kijken op mijn tijd als Klimaatburgemeester van Nissewaard.

Duurzaamheid in de hele gemeente

Met mijn columns heb ik laten zien dat er op veel plekken in Nissewaard al iets gebeurt aan verduurzaming. Voor mijn columns ben ik op allerlei plekken geweest, van voetbalclub tot hospice en van oude molen tot hernieuwde school. Alle facetten op het gebied van duurzaamheid heb ik mogen bekijken.

Zo ontdekte ik lichtere zonnepanelen en het precieze aantal laadpalen in Nissewaard en leerde ik wat je als bedrijf moet doen om een ‘Green Key’ certificaat te kunnen krijgen. Ook vindt er in onze gemeente op meerdere plekken een vergroting van de biodiversiteit plaats en is het mogelijk om opleidingen te volgen die de energietransitie vorm kunnen geven.

Ik vond het een eer om dit een jaar lang te kunnen doen. Het was erg leuk en leerzaam en ik heb op mijn pad allerlei mensen ontmoet die duurzaamheid ook belangrijk vinden. Van de columns heb ik ontzettend veel geleerd. Zo wist ik niet dat er binnen de gemeente wel 19 bergbezinkingsbakken onder de grond staan waar overtollig water in wordt opgeslagen, zodat bij heftige regen het rioolwater niet in de sloten terecht komt - wat dan vissterfte veroorzaakt. Ook heb ik geleerd dat je een tuin kunt inrichten volgens de permacultuur (daar had ik nog nooit van gehoord) en dat zoiets als het Repair Café zo klein al zoveel duurzame impact heeft. Het verbaasde mij ook dat alleen de voedselbank in Nissewaard al voor 2 miljoen kilo voedsel krijgt aangeboden. Zo fijn dat al dit voedsel niet hoeft worden weggegooid.

Woord van dank

Elke 14 dagen ging ik met André van de Water naar verschillende bedrijven of instellingen met alle scherpe en kritische vragen die wij hiervoor hadden kunnen verzinnen. Waar ik vooral de regie had op de onderwerpen van de columns en het leggen van de contacten, hielp André met het schrijven van de teksten. Julia van Liemt (gemeente) redigeerde de tekst voordat het naar de Groot Nissewaard werd gestuurd en om het andere bezoek kwam Jolanda Voogd (gemeente) een filmpje maken van mijn bezoek.

Alle bedrijven en instellingen waren zeer bereid om te vertellen over hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid, dat enthousiasme was erg aanstekelijk. Ik ben ook dankbaar dat ik de luxe had dat ik al deze verhalen elke 14 dagen mocht delen in Groot Nissewaard - zelfs burgemeester Foort van Oosten was jaloers, omdat hij maar 1x per maand zijn verhaal mag doen.

Duurzaamheid in Nissewaard

Afgelopen jaar ben ik erachter gekomen dat er al veel duurzame initiatieven zijn in de gemeente, maar dat we ondanks dat nog een lange weg te gaan hebben. Zo verbaast het mij bijvoorbeeld dat er zoveel weerstand is tegen windenergie, dat men 5 windmolens te veel vindt. We willen immers allemaal onze mobiele telefoons opladen en niet in het donker zitten. En in mijn ogen zijn windmolens op zee (een veel gehoorde oplossing) ook geen optie. Recent is namelijk uitgerekend dat wind op zee 80% duurder zal worden en dat zien wij allemaal direct terug in onze energierekening.

Ik hoop dat wij met zijn allen duurzaamheid nog verder gaan omarmen en dat er alleen maar meer duurzame initiatieven bij komen. En je kunt klein beginnen, daarom geef ik nog wat tips mee.

Als tips aan de inwoners van Nissewaard zou ik daarom willen meegeven: isoleer je huis (dit bespaart je hoe dan ook geld), pak vaker de fiets en kijk of je spullen kan laten repareren (denk aan het Repair Café), de afvalberg is al zo groot.

Ook heb ik een tip aan de gemeente: naar mijn idee zou er op veel meer plekken groen, bomen en planten moeten komen. Dit voorkomt hittestress en maakt mensen gelukkiger (is uit onderzoek gebleken).

Wees duurzaam en breek de natuur niet sneller af dan de tijd die het nodig heeft om te herstellen.

Warme, groene groeten,Ria Berkhout