Oplaadpunt elektrisch rijden

Een elektrische auto is schoon, stil en zuinig. Door dit vervoer te stimuleren verbetert de luchtkwaliteit, vermindert de CO2 uitstoot en geluidshinder. Dat is goed voor onze gezondheid en omgeving. Om elektrisch rijden te stimuleren zijn voldoende oplaadpunten nodig. Kijk op laadpaalnodig.nl voor punten in uw buurt.

Inwoners die beschikken over een eigen oprit of garage kunnen op eigen terrein een oplaadpunt realiseren. Inwoners die hier niet over beschikken kunnen bij de gemeente online een nieuw laadpunt in de openbare ruimte aanvragen. De gemeente heeft hiervoor een online plankaart gemaakt met beschikbare locaties.

Wat heeft u nodig?

U kunt een oplaadpunt online aanvragen. De aanvraag is gratis. Maak gebruik van de plankaart. Hierop staan alle locaties waarvoor u een oplaadpunt kunt aanvragen met een nummer. Dit nummer zet u in uw aanvraag. Verder heeft u het kentekenbewijs of koop/leasecontract van de auto nodig.

Hoe werkt de plankaart?

Bekijk de plankaart online in Google Maps. De groene punten zijn bestaande laadpunten. De rode punten zijn plaatsen waarvoor u een nieuwe laadpunt kunt aanvragen. Klik op een rood punt en noteer het locatienummer/adres (bijvoorbeeld "Loc.nr. 16 Valkhoek 14").
Vermeld dit nummer bij uw aanvraag onder 'opmerkingen'.

Ga naar de online plankaart (Google Maps)

Voorwaarden

U kunt een laadpunt aanvragen als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U bezit een elektrische auto
  • U heeft geen eigen parkeerplaats
  • U kunt niet vanuit een eigen voorziening opladen
  • U woont in Nissewaard of u werkt minimaal 18 uur per week in Nissewaard
  • Binnen 250 meter loopafstand bevindt zich geen ander laadpunt

Hoe verloopt uw aanvraag?

Uw aanvraag wordt in behandeling genomen door ENGIE. ENGIE plaatst en beheert de oplaadpunten namens de gemeente. U ontvangt van hen een bevestiging en een besluit op uw aanvraag. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt de laadpaal binnen 6 maanden opgeleverd.

Opladen op verschillende manieren

U kunt op verschillende manieren uw auto opladen:

Opladen op eigen terrein

Heeft u een eigen parkeerplaats, oprit of garage? Dan moet u zelf een voorziening aanschaffen en betalen. De meeste auto’s laden bij 230 volt, de spanning uit een normaal stopcontact. U heeft hiervoor een speciale groep nodig waarop alleen uw auto wordt geladen. Er zijn ook auto’s die alleen met een speciaal oplaadprotocol en een speciale stekker (Type 2, Mode 3) worden geladen. Hiervoor heeft u een ‘wallbox’ nodig. Een erkende installateur sluit dit voor u aan.

Opladen in de openbare ruimte

U kunt uw auto opladen bij een oplaadpunt in de openbare ruimte. Iedereen met een elektrische auto mag hiervan gebruik maken. De stekker van de auto moet in het oplaadpunt zitten. Alleen parkeren is niet toegestaan. U kunt een openbaar parkeervak niet reserveren. Voor opladen in garages of een betaald-parkeren gebied moet u gewoon parkeergeld betalen. Is een laadpunt vaak bezet? Laat het de gemeente weten zodat we de mogelijkheden kunnen bekijken.

Opladen bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als u een oplaadpunt wilt op een VvE- terrein moet u afspraken maken met de VvE. Kijk voor meer informatie op nederlandelektrisch.nl.