Klimaatburgemeester bezoekt Spijkenisse MC

Op het gebied van duurzaamheid is de zorgsector lang buiten schot gebleven. Bij zorg denk je eerst aan het belang van patiƫnten. Niemand wil daaraan tornen, maar uit cijfers van het RIVM blijkt dat de hele zorgsector in Nederland voor 7,3% bijdraagt aan de CO2 uitstoot. Dat is evenveel als de uitstoot van Schiphol. Dit is dan nog naast medicijnen die slecht afbreken en in het milieu terecht komen en de grote berg incontinentie- en operatiemateriaal.

Het ministerie van VWS heeft afspraken gemaakt over verduurzaming van de zorgsector in de Green Deal Duurzame Zorg. Een van de belangrijkste opgaven is: inzetten op zorg met een minimale impact op klimaat, milieu en leefomgeving. Dat vraagt om groene en klimaatneutrale zorg, met spaarzaam en circulair gebruik van grondstoffen en materialen.

De klimaatburgemeester ging in gesprek met Annehilde van Eijmeren en Mariette Bouwman van het Spijkenisse Medisch Centrum over verduurzaming bij het ziekenhuis. Want er gebeurt een hoop: op het dak liggen 1.500 zonnepanelen en er wordt onderzocht of daar nog 1.000 panelen bij kunnen. Doordeweeks gebruikt het ziekenhuis zelf alle stroom die zij opwekt en in het weekend wordt het grootste deel terug geleverd aan het net. Bezoekers kunnen hun elektrische auto opladen bij een van vier algemene laadpalen op het terrein. Daarnaast heeft de huisartsenpost ook twee laadpalen.

Afvalstromen in het Spijkenisse MC

Papier en karton, restafval, plastic flesjes en glas. Het wordt allemaal gescheiden ingezameld. Daarnaast worden sommige materialen die op de OK worden gebruikt, omgesmolten tot grondstof voor nieuwe medische hulpmiddelen. Het ziekenhuis - en laboratoriumafval is een aparte afvalstroom, dit valt onder de noemer gevaarlijk afval. Het inzamelen, transporteren en verwerken heeft daarom extra aandacht nodig. Het wordt door PreZero opgehaald in speciale gesloten vaten. Daarna wordt het naar Zavin (Dordrecht) gebracht en daar op duurzame en milieuvriendelijk manier in geavanceerde verbrandingsinstallaties verwerkt.

Duurzaamheid gaat ook over gedrag

Naast alle technische maatregelen, heeft het ziekenhuis ook aandacht voor het gedrag van medewerkers. Door hun doen en laten kunnen zij een grote bijdrage leveren aan een duurzamer ziekenhuis. Zo zijn er initiatieven om minder handschoenen te verspillen en geen plastic bekers meer te gebruiken. De schoonmaakmiddelen worden binnenkort voor een groot deel biologisch afbreekbaar. In plaats van folders en post, gebeurt er steeds meer digitaal en op intranet worden besparings- en verduurzamingstips gedeeld.