Klimaatburgemeester bezoekt Voedselbank

Rond de Kerstdagen was de klimaatburgemeester op bezoek bij de Voedselbank in Spijkenisse. Daar zag ze dat duurzaamheid en zorg voor elkaar hand in hand gaan.

Door de hoge energieprijzen en de inflatie kloppen steeds meer mensen bij de voedselbank aan. Waar Stichting Vrede voor de Stad, met Anco Bonninga als coördinator, in 2005 begon met vijf pakketten, coördineert hij nu samen met de assistent coördinator Perry Kerklaan de inzet van 90 vrijwilligers, die elke week 340 pakketten samenstellen en uitdelen met daarin verschillende groenten, zuivel, vlees, brood, vriesgoed, houdbare producten en soms non-food. Totaal wordt er 2 miljoen kilo voedsel per jaar aan onze cliënten verstrekt.

Doneren goedkoper dan vernietigen

De inhoud is sterk afhankelijk van het aanbod van goederen. Het is voor bedrijven vaak goedkoper om overschotten weg te geven aan de voedselbank dan ze te laten vernietigen.

In een wereld met voedseloverschotten hoeft niemand honger te hebben. Daarom komen wij producten graag ophalen met een grote vrachtwagen of een bestelbus. Wat wij over hebben, geven we aan voedselbanken in Maasluis, Hellevoetsluis, Haaglanden, Rotterdam, Tilburg en meerdere andere voedselbanken. Er wordt ook onderling geruild als er van een bepaald product erg veel is.
[Anco Bonninga, coördinator Voedselbank Spijkenisse]

Tot de vaste leveranciers behoren bedrijven als Hello Fresh, Bakker Barendrecht, Jumbo Bleiswijk, Bakkerij Voskamp en Mars Food uit Oud-Beijerland. Oliebollenbakker Metro Akkers levert oliebollen aan het einde van het jaar. Er worden niet alleen op donderdag (droge) pakketten samengesteld maar ook op vrijdag (koel-vries-vers pakketten). Elke vrijdag worden de pakketten uitgedeeld.

Een voedselpakket aanvragen kan via een aanvraagformulier, intakegesprek of e-mail. Er wordt regelmatig geëvalueerd en aan het einde van een bepaalde periode, helpen lokale organisaties klanten weer op eigen benen te staan.