Klimaatburgemeester op bezoek bij Biopol

Biopol is een bedrijf dat biologische gewasbescherming levert aan boeren en tuinders. ‘Het is in 1989 opgericht en men begon met de productie van hommels. Deze hommels bestuiven gewassen op een natuurlijke en effectievere manier, waar dat vroeger vooral handmatig gebeurde.’ vertelt general manager Werner Smits.

Biologisch bestrijden

Door een grote vraag uit het buitenland werden er diverse producties opgezet in onder andere Israël, Frankrijk en Japan. Al snel volgt er een uitbreiding met de eerste natuurlijke vijanden (biologische bestrijders) van de beestjes die de gewassen aantasten, als alternatief voor de chemische gewasbeschermingsmiddelen. De telers en boeren werden namelijk blootgesteld aan allerlei schadelijke stoffen. Biologisch bestrijden is beter voor mens en milieu en levert gezonder voedsel op. Daarnaast kan er geen resistentie ontstaan en blijven er in het gewas, bodem of oppervlaktewater geen resten achter. Biopol verkoopt inmiddels zo’n 60 soorten biologische bestrijders die in verschillende Europese landen worden geproduceerd. In Nederland wordt het uitzetten van biologische bestrijders gereguleerd door de flora- en faunawet, want niet elke willekeurige natuurlijke vijand (insect) kan zomaar worden ingezet.

Via internationale distributeurs worden veel benodigdheden voor in de land- en tuinbouw verkocht waaronder de producten van Biopol. Biopol voorziet via deze distributeurs vrijwel alle Europese landen van biologische gewasbescherming. Ook voor particulieren biedt Biopol dé oplossing via de webshop, om op natuurvriendelijke manier plaaginsecten in huis, tuin of hobbykas tegen te gaan.Ook zijn er ‘adviseurs in het veld’ die klanten begeleiden bij de toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen. De variabelen zijn echter groot: luchtvochtigheid, temperatuur, hoeveelheid kunstmest, binnen- of buitenland beïnvloeden het proces. Er is een specifiek gewasbeschermingsprogramma om de insecten stapsgewijs toe te dienen. Daarna doet de natuur zijn werk.

Voordelen van biologische gewasbescherming

  • Milieuvriendelijk - het bevat geen chemicaliën, alleen levende organismen worden gebruiktom ongedierte te bestrijden.
  • Veilige werkomgeving
  • Duurzaam - door gebruik levende organismen om plagen te doden.
  • Lage kosten - door arbeidsbesparing op lange termijn goedkoop.- Gezondere gewassen.

Nadelen van biologische gewasbescherming

  • Geduld, biologische gewasbescherming heeft tijd nodig zich te vestigen en het succes hangt af externe factoren zoals de klimatologische omstandigheden.
  • Moeite - men moet voldoende kennis en vaardigheden hebben om de hoeveelheid en de soorten te kennen die worden gebruiktom de plagen te bestrijden, i.p.v. het lezen van de gebruiksaanwijzingen en het spuiten van een middel over de planten

Belangstelling

De bestrijdingsmiddelen staan de laatste tijd in de belangstelling, door de politieke discussie over het potentieel kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat (Roundup). Ook is uit diverse onderzoeken gebleken dat pesticiden een grote risicofactor zijn voor het ontwikkelen van Parkinson. In Nederland bepaalt het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) welke middelen toegelaten worden. Het Nederlands beleid loopt hieromtrent achter op de kennis uit onderzoeken en maatregelen die in andere landen worden getroffen.

Kunnen we dan zonder chemische bestrijdingsmiddelen?

Ja dat kan, maar dan moeten wij accepteren dat onze producten minder gaaf van vorm zijn. Denk aan een kromme komkommer, of appels en peren met vlekjes. De smaak is in ieder geval beter. Er zal een ommekeer nodig zijn om in de toekomst alleen maar biologisch geteelde groenten en fruit op de markt te brengen.