Nissewaard ambieert opkomstlocatie voor ambulances

Gisteravond heeft tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad de Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond (AZRR) samen met de wethouder Struijk de intentie uitgesproken om in Nissewaard een zogenoemde opkomstlocatie voor ambulances te realiseren. Hiermee willen de gemeente en de AZRR er naar streven om de aanrijtijden van de ambulances op Voorne-Putten aanmerkelijk te bekorten.

Bereikbare zorg

Een opkomstlocatie is een centrale plek waar meerdere ambulances gestationeerd zijn. Daar wisselt het ambulancepersoneel de diensten en hebben zij ook hun kantoor. Spoedritten van ambulances zijn verplicht om in 95% van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. Op Voorne-Putten was dit in juni en juli van dit jaar slechts 79,2% het geval. Voor wethouder Wouter Struijk, die verantwoordelijk is voor acute zorg, is een opkomstlocatie in Nissewaard dan ook een van de belangrijke onderdelen van een compleet pakket maatregelen dat de acute bereikbare zorg in Nissewaard waarborgt.

We willen al lange tijd een opkomstlocatie in onze gemeente. Er is nu weliswaar een opkomstlocatie in Barendrecht en Brielle. Maar we hebben de afgelopen maanden samen met onder andere de AZRR hard gewerkt om ook in Nissewaard een opkomstlocatie voor elkaar te krijgen.

Wethouder Wouter Struijk

Geschikte plek

De aanrijtijden voor de ambulances worden op dit moment niet vaak genoeg gehaald. De urgentie om dit aan te pakken is voor Nissewaard groot.

Recent onderzoek wijst ook uit, dat er nodig iets moest gebeuren aan de aanrijtijden van de ambulances op Voorne-Putten. Met deze intentie voor een opkomstlocatie ga ik als wethouder samen met de AZRR op zoek naar een geschikte plek. Naast de opkomstlocatie werken wij als gemeente ook aan andere zaken om de acute zorg in Nissewaard goed te borgen, zoals een dekkend netwerk van AED’s en een Zorgtafel waaraan we nadrukkelijk samenwerken met het Spijkenisse MC en andere partners uit de zorg.
Wethouder Wouter Struijk

Het gaat bij de opkomstlocatie vooralsnog om een tijdelijk gebouw. Afspraken over de vormgeving kunnen worden gemaakt, als de locatie bekend is.