Nissewaard schaart zich achter strategie energietransitie in de regio

De gemeente Nissewaard heeft, samen met 22 andere gemeenten, 4 waterschappen en provincie Zuid-Holland, een Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 voor de regio Rotterdam – Den Haag ontwikkeld. Netbeheerders, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en inwoners zijn hierbij betrokken. Het maken van een RES is een afspraak uit het landelijke Klimaatakkoord. De Nissewaardse raad is gevraagd om voor 1 juli 2021 over de RES 1.0 te besluiten. Op 2 juni stelde de raad de RES 1.0 vast.

Wat betekent dit voor Nissewaard?

Nissewaard onderschrijft de opgave van de energietransitie en neemt haar verantwoordelijkheid. Al in 2018 heeft de gemeenteraad de ambitie uitgesproken om in 2050 energieneutraal te zijn.

Met de RES is inzichtelijk gemaakt in welke gebieden Nissewaard, al dan niet samen met de drie andere gemeenten op Voorne-Putten, tot 2030 gaat kijken naar mogelijkheden voor duurzame opwek van elektriciteit. Ook is in de RES duidelijker geworden op welke kansen voor bovengemeentelijke warmte-uitwisseling Nissewaard in kan spelen en welke rol duurzame brandstoffen, zoals waterstof, kunnen gaan spelen tot aan 2030. Met de RES is dus een aantal stappen in beeld gebracht die Nissewaard tot 2030 kan zetten voor haar ambitie om energieneutraal te zijn.

Nissewaard kiest na gesprekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties voor schone energie. Te beginnen met het besparen van energie en het zelf opwekken ervan. Zo maken we Nissewaard stap voor stap energieneutraal. We zijn op weg!
Wethouder Igor Bal

Hoe gaat het verder?

Gemeenten, waterschappen en de provincie bepalen ieder voor zich hoe de RES wordt vertaald naar het lokale (omgevings)beleid en de bijbehorende acties en instrumenten. Gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemene besturen van de waterschappen besluiten voor 1 juli 2021 over de

vaststelling van de RES. De RES wordt daarna elke twee jaar geactualiseerd, op basis van nieuwe inzichten, ervaringen en technieken. Door de RES vast te stellen scharen de samenwerkende partijen zich achter de verwoorde ambitie en zetten ze zich in om deze ambitie in onderlinge samenwerking te realiseren.

Strategie voor de energietransitie

De RES is de visie van de partijen in de regio met daarin ambities en oplossingsrichtingen voor de energietransitie. Ambities en oplossingsrichtingen om in de komende jaren de overstap te maken van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, naar duurzame, schone energiebronnen zoals zon en wind. De RES geeft inzicht in het complexe energiesysteem waarin energiebronnen, transport, opslag en gebruikers op allerlei manieren met elkaar zijn verbonden. Het gedeelde toekomstbeeld gaat uit van een betaalbare, betrouwbare, veilige en schone energievoorziening voor iedereen.

Landelijke doelstellingen

We moeten allemaal samen optrekken om de landelijke klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. We willen in Nederland in 2030 de helft minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet de uitstoot zelfs met 95% zijn afgenomen. In het Klimaatakkoord zijn landelijke afspraken gemaakt hoe de doelstelling voor 2030 te behalen. De 30 energieregio’s in Nederland liggen volgens het Nationaal Programma RES (NPRES) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op koers om gezamenlijk de landelijke doelstellingen te behalen. Na 1 juli analyseren het NPRES en het PBL op basis van de ingeleverde RES’en of dit nog steeds het geval is.

Op steeds meer daken in Nissewaard worden zonnepanelen geplaatst. De gemeente stimuleert hier in door o.a. een duurzaamheidslening aan te bieden. Zo is de gemeente op weg naar energieneutraal. Op steeds meer daken in Nissewaard worden zonnepanelen geplaatst. De gemeente stimuleert hier in door o.a. een duurzaamheidslening aan te bieden. Zo is de gemeente op weg naar energieneutraal.