Klimaatburgemeester Ria Berkhout bezoekt Scheepvaart en Transport College in Brielle

Havenbedrijven staan te springen om goed opgeleide jongeren die helpen de energietransitie vorm te geven. Daarom ontwikkelde STC Group 2,5 jaar geleden samen met de gemeenten op Voorne-Putten, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Deltalinqs (belangenbehartiger havenbedrijven) de Green Technology Campus. De bekostiging komt deels vanuit een bijdrage van de MRDH en recentelijk vanuit de Regio Deal. De campus heeft samen met het bedrijfsleven een doorlopende leerlijn ontwikkeld van voortgezet onderwijs naar mbo. Volgend schooljaar wordt deze doorlopende leerlijn doorgetrokken naar het hbo.

“Iedere student die hier afstudeert heeft een baan,” zegt projectleider Daniëlle Stok van het STC, dat dit schooljaar is gestart met 300 leerlingen aan de opleidingen mbo 3 en 4: Procestechniek en Maintenance. Hierin zitten 3 keuzedelen: onderhoud aan windmolens, groene waterstoftechnologie en renewable energy. De opleiding bestaat uit 60% theorie en 40% praktijk. De stages van 18 weken worden op locatie uitgevoerd. Voor windmolens kan dat zelfs offshore. Ook volwassenen kunnen via avondonderwijs aan het STC-certificaten renewable energy en waterstoftechnologie behalen.

Next Energy Professional

Voor het komende jaar start bij STC Rotterdam een nieuwe mbo 4 opleiding Next Energy Professional die geheel in teken staat van de energietransitie, klimaatadaptie en circulariteit. Om alle nieuwe duurzame ontwikkelingen te laten landen in het onderwijs heeft STC-Practor Energietransitie Yme Dikkerboom een rapport opgesteld ‘Skills voor de toekomst: Trends en ontwikkelingen in banen voor operators en onderhoudstechnici voor de procesindustrie’. De nieuwe lesstof voor de keuzedelen is door de vakdocenten zelf geschreven, in samenwerking met een hybride docent, die nog met één been in het bedrijfsleven werkzaam is.

Certificatie

Na afronding van de opleiding ‘Procestechniek en Maintenance’, krijgt de student het diploma mbo-niveau 3 of 4, eventueel aangevuld met een certificaat: renewable energy of waterstoftechnologie.

Meer weten? Bezoek op 3 en 4 februari de open dagen bij STC Brielle.