Klimaatburgemeester Ria Berkhout

Burgemeester Foort van Oosten heeft de eerste klimaatburgemeester van Nissewaard benoemd. Ria Berkhout kreeg tijdens de aftrap van de Nationale Klimaatweek in Nissewaard een circulaire ambtsketen omgehangen. Zij zal zich gedurende een jaar inzetten als ambassadeur voor duurzaamheid. Tijdens de Nationale Klimaatweek van 2023 geeft zij het stokje door aan een andere inwoner van de gemeente die het duurzame voorbeeld geeft.

Inwoners konden zich in het kader van de Nationale Klimaatweek, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, aanmelden als klimaatburgemeester. “In Nissewaard hebben we ervoor gekozen één klimaatburgemeester ook echt te benoemen en zo haar ambassadeurschap kracht bij te zetten”, zegt burgemeester Foort van Oosten.

Duurzame initiatieven in de schijnwerpers

Als klimaatburgemeester gaat Ria komend jaar reportages maken over duurzame initiatieven in de gemeente. “Hoe sluit je een regenton aan en waarom zou je dat doen? Of wat gebeurt er met matrassen die worden ingeleverd bij het afvalbrengstation? Dat wil ik graag laten zien en zo inwoners van Nissewaard inspireren en motiveren om samen de gemeente steeds een beetje duurzamer te maken.” Ze gaf zelf al een mooi voorbeeld door in een geupcyclede jurk van een oude gordijnenstaal te verschijnen.

Ik voel mij vereerd om officieel benoemd te zijn als klimaatburgemeester van Nissewaard, het voelt een beetje als jarig zijn. Ik kijk ernaar uit om met mijn reportages duurzame initiatieven in Nissewaard zichtbaar te maken.
[klimaatburgemeester Ria Berkhout]

Ria’s arboretum

Ria is al lange tijd actief om Nissewaard groener te maken. Zij is initiatiefneemster van het Arboretum in Nissewaard. Een bos waar iedereen een boom kan laten planten om een dierbare herinnering vast te leggen. Zij heeft altijd al een voorliefde voor bomen gehad en is blij dat ze de mogelijkheid heeft om haar Nissewaard -waar ze haar hele leven al woont- met het arboretum groener te maken. De gemeente groen maken deed zij ook door uitgebloeide bloembollen bij bloemisten op te halen en in het park te zetten. Zo fleurt Nissewaard helemaal op!

Ria was ook betrokken bij de oprichting van Voorne-Putten Energie en heeft daar kort nog in het bestuur gezeten. Zij houdt met al haar acties en haar doorzettingsvermogen iedereen in de gemeente scherp, waardoor ze als klimaatburgemeester echt een aanjager is voor een duurzamer Nissewaard.

van links naar rechts; wethouder Hottentot, Helga van Leur, Ria Berkhout, burgemeester Van Oosten van links naar rechts; wethouder Hottentot, Helga van Leur, Ria Berkhout, burgemeester Van Oosten