Klimaatweek 2022 inspireert Nissewaard

Van 31 oktober t/m 6 november was de Nationale Klimaatweek van 2022. In Nissewaard waren er in deze week meerdere activiteiten georganiseerd om duurzaam Nissewaard in het zonnetje te zetten en om het gesprek tussen gemeente en bewoners waar te maken.

Kijk hier de aftermovie:

Kick-off

De week werd gestart tijdens de kick-off. Helga van Leur vertelde medewerkers van de gemeente een inspirerend verhaal. Zij daagt ons allen uit om “Duurzaam, ja maar..” om te zetten in “Duurzaam, hoe dan?”.

Ook werd de eerste Klimaatburgemeester van Nissewaard officieel benoemd. Ria Berkhout kreeg door Burgemeester van Oosten een circulaire ambtsketen omgehangen om haar klimaatburgemeesterschap kracht bij te zetten. Leer Ria kennen en lees haar reportages, waarin ze langs duurzame initiatieven in Nissewaard gaat; Klimaatburgemeester Ria Berkhout.

Tijdens de kick-off is er ook de Wij.Doen.Groen. Award uitgereikt aan de meest duurzame afdeling binnen gemeente Nissewaard. Voorne-Putten Werkt had de eer om deze award in ontvangst te nemen; “Groen moet je gewoon doen” luidde het motto. De medewerkers binnen deze afdeling zijn een voorbeeld voor andere afdelingen in de gemeente, zo doen zij de volgende groene dingen:

  • Scheiden van afval/grondstoffen;
  • Overal gebruik van ledverlichting;
  • Chemische onkruidbestrijding niet langer gebruiken;
  • Het organiseren van een 2e kansen rek waar men kleding kan doorgeven aan elkaar;
  • Koek, snoep en limonade is niet meer te verkrijgen in de kantines, dat is vervangen voor fruit;
  • De afdeling Groen & Schoon rijdt met elektrische wagens.

Weekmarkten en supermarkten

In deze week stond de gemeente ook met een Wij.Doen.Groen. kraam op de weekmarkten (dinsdag Spijkenisse, woensdag Zuidland en zaterdag opnieuw Spijkenisse). Ook kon u mensen van de gemeente tegenkomen bij 4 supermarkten door heel Nissewaard.

Bij de kraam konden inwoners gratis duurzame prijsjes (zoals een circulaire thermosbeker, een shampoobar of een herbruikbaar broodzakje) winnen en fietsen op de bellenblaasfiets. Bij de supermarkten kreeg u een gratis ledlamp als u het gesprek aan ging.

Want het draaide voor ons vooral om het goede gesprek. Energiecoach Rob, medewerkers van de gemeente en partners van de gemeente stonden bij de kraam en supermarkten om te luisteren naar inwoners. Zij stelden hen vragen over hoe de gemeente kan helpen om nog duurzamer te worden en over wat zij zelf nog zouden willen veranderen. Deze informatie kan de gemeente goed gebruiken om een gerichte strategie in duurzaamheid te maken die goed aansluit op de behoefte van haar inwoners.

Klimaatexpeditie

Ook was er deze week de klimaatexpeditie. Op donderdag- en vrijdagavond en op zondagochtend konden inwoners een kijkje nemen bij andere inwoners die al met verduurzaming bezig zijn geweest. Zo was er een inwoner die zijn huis openstelde om in gesprek te gaan over de voor- en nadelen van zijn spouwmuurisolatie en zonneboiler. Hij gaf zijn bezoekers tips over waar je aan moet denken bij zulke ingrepen in je huis.

Een andere inwoner had zijn tuin vergroend. Hij stond open om inwoners te laten zien wat voor verschil het maakt om alle tegels eruit te halen en planten erin te zetten. “Vroeger stond mijn tuin veel blank als het regende, nu heb ik daar helemaal geen last meer van.”

Duurzaam café

Er was ook deze week weer een duurzaam café. In deze editie stond het klimaat centraal en werd er een klimaatspeurtocht onthuld. Voordat deze speurtocht officieel werd onthuld, leerden de aanwezige kinderen meer over waterafvoer bij de watertafel. Wethouder Chris Hottentot en klimaatburgemeester Ria Berkhout kwamen de nieuwe ontwikkelde speurtocht onthullen. De flyer, waarop de route van de speurtocht staat uitgestippeld, laat drie hoofdpunten zien waar de spoorzoeker langskomt: de kinderboerderij, de Boekenberg en het gemaal. De speurtocht is een initiatief vanuit High Five Duurzaam, die de speurtocht samen met het Waterschap Hollandse Delta heeft ontwikkeld.

Naast de onthulling waren er nog allerlei andere activiteiten te ondernemen bij het Duurzaam Café. Zo konden kinderen een windmolen maken of de Duurzame Game spelen. Ook was er ruimte voor het ruilen van stekjes en het stellen van vragen over duurzaamheid.