Dubbele achternaam voor eerste kind kiezen

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Uw achternaam of de achternaam van uw partner. Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders. Uw kind krijgt dan een dubbele achternaam.

Nissewaardse ouders die een achternaam willen kiezen voor hun eerste kind dat geboren is na 1 januari 2024.

Uw kind wordt geboren in 2024 en u hebt de naamskeuze al doorgeven in 2023?

Weet u dat uw kind in 2024 geboren wordt, maar hebt u de naamskeuze al in 2023 doorgegeven? En wilt u alsnog kiezen voor een dubbele achternaam? Dat kan. Maak hiervoor een afspraak bij burgerzaken. U kunt de naam dan nog wijzigen tijdens de geboorteaangifte. U moet hiervoor samen langs komen bij de gemeente. Dit is gratis.

Uw kind is geboren voor 1 januari 2024?

Ouders die een achternaam willen kiezen voor hun eerste kind dat geboren is tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 kunnen gebruik maken van de tijdelijke regeling voor al geboren kinderen. Zie kosten tijdelijke regeling.

U moet uw keuze samen bij de gemeente in een akte vastleggen. Dit kan bij elke gemeente in Nederland (Hoeft niet de geboorte- of woongemeente te zijn).

 • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan maakt de gemeente een akte van naamskeuze op.
 • Bent u niet getrouwd of u heeft geen geregistreerd partnerschap? Dan moet u eerst het kind erkennen. U maakt hiervoor een afspraak bij burgerzaken. De naamskeuze van uw eerste kind gebeurt dan samen met de erkenning.

U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

Let op:
Zorg ervoor dat u de naamskeuze vóór de geboorte regelt. Hierdoor kunt u de aangifte digitaal regelen zodra het kindje geboren is.

U voorkomt daarmee dat u binnen 3 dagen na de bevalling samen naar het gemeentehuis moet komen om de aangifte te doen.

 • Is uw oudste kind geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024? Of hebt u nog andere kinderen die geboren zijn in die periode?
 • Wilt u dat deze kinderen een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgen?

Dat kan. Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 geldt hiervoor een tijdelijke regeling. Belangrijk is dat u deze keuze in 2024 vastlegt. Daarna kan het niet meer.
Is uw eerste kind geboren vóór 1 januari 2016? Dan kunt u geen dubbele achternaam kiezen voor uw kinderen.

Om de dubbele achternaam voor uw kind(eren) vast te leggen moet u samen langskomen. U maakt hiervoor telefonisch een afspraak bij burgerzaken.

Voor de naamskeuze die onder deze tijdelijke regeling vallen betaalt u legeskosten. U betaalt deze kosten aan de balie tijdens uw afspraak voor het ondertekenen van de akte van naamskeuze.

Let op:
Het wijzigen van de achternaam heeft gevolgen voor alle registraties van uw kind.
U moet bijvoorbeeld een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Maar ook alle registraties bij bijvoorbeeld banken, of sportverenigingen en school moeten worden gewijzigd. Al deze kosten moet u zelf betalen.

Naamkeuze is gratis:

 • voor kinderen geboren in 2024 of later
 • bij erkenning van een kind

Maakt u gebruik van de tijdelijke regeling voor kinderen die geboren zijn na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024? Dan betaalt u legeskosten:

 • Eerste kind € 75,00
 • Elk volgende kind € 50,00

   Heeft u vragen? Bel 14 0181.