Trouwen en geregistreerd partnerschap

 • Er zijn sinds 25 februari geen extra coronaregels meer voor bruiloften tot 500 gasten. Bij bruiloften binnen met meer dan 500 gasten geldt 1G testen voor toegang.

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap melden bij de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap gaat plaatsvinden. U moet minimaal 2 weken voordat uw huwelijk of partnerschap plaatsvindt de online melding hebben gedaan. Anders kan uw huwelijk of partnerschap niet doorgaan.

Voordat u de melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt doen, moet u eerst telefonisch een datum vastleggen voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Goed om te weten

 • Als het huwelijk of het partnerschap niet binnen 1 jaar na de melding voltrokken is, vervalt de melding en moet u opnieuw een melding doen.
 • Voor u de melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt doen, moet u eerst telefonisch een huwelijks- of geregistreerd partnerschapsdatum vastleggen.
 • Niet alle landen erkennen het geregistreerd partnerschap.
 • Let op! Met ingang van 1 januari 2018 gelden nieuwe regels over gemeenschap van goederen.

Buitenlandse documenten

Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft u in het buitenland gewoond? Dan kost het soms veel tijd om documenten op te vragen. Documenten uit het buitenland moeten gelegaliseerd zijn. Dit geldt niet als er sprake is van een verdrag met dat land. Soms moet u een beëdigde vertaling aanleveren. De medewerkers van Burgerzaken kunnen u informeren welke documenten u nodig heeft.

Getuigen doorgeven

Bij de melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u tevens de gegevens van de getuigen doorgeven. Dit moeten er minimaal 2 en maximaal 4 zijn in totaal. De getuigen moeten minimaal 18 jaar oud zijn. Van getuigen die in het buitenland wonen is een kopie van hun paspoort of identiteitskaart nodig. Wonen getuigen in Nederland, dan is er geen kopie van een legitimatiebewijs nodig.

Wanneer u of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan en heeft u of uw partner:

 • Niet de Nederlandse nationaliteit
 • Niet de nationaliteit van een EU-land
 • Geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd?

Dan neemt u contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0181.

Gratis trouwen in het stadhuis op maandag

Wilt u trouwen zonder toespraak dan kunt u op maandagochtend om 09.00 uur of 09.15 uur gratis trouwen in het stadhuis. Het huwelijk vindt plaats in het stadhuis aan de Raadhuislaan in Spijkenisse. Uw gezelschap kan dan maximaal uit 8 personen (inclusief bruidspaar) bestaan.

Een overzicht van de kosten op andere tijdstippen kunt u vinden bij informatie over de Trouwlocaties.

Kosten

De kosten voor trouwen of geregistreerd partnerschap zijn afhankelijk van het tijdstip en de locatie. Kijk voor een overzicht op Trouwlocaties.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. De wijze waarop u dit doet bepaalt u zelf. Net als bij een ‘gewoon’ huwelijk kan dat van heel eenvoudig tot een uitgebreide ceremonie.

Let op:

 • Een ‘melding van voorgenomen huwelijk’ wordt bij een omzetting niet gedaan.

 • Bij het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zijn geen getuigen nodig.
 • Niet alle landen in de wereld erkennen het omzetten van een partnerschap in een huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor het erfrecht of de familieverhouding tot uw kinderen.
 • Is een omzetting voor u verstandig? Vraag dit bijvoorbeeld aan de ambassade van het land waar u mee te maken hebt of misschien mee te maken gaat krijgen. Niet elk land accepteert het omzetten van een partnerschap in een huwelijk.
 • Woont u in het buitenland? En heeft minstens 1 van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u uw partnerschap bij de gemeente Den Haag omzetten in een huwelijk.