Trouwen in het buitenland

Wilt u in het buitenland trouwen? Dan moet u contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u wilt gaan trouwen. U kunt ook rechtstreeks naar de instantie of burgerlijke stand gaan die uw huwelijk voltrekt. Die is op de hoogte van de buitenlandse regels. De documenten die u moet inleveren om in het buitenland te kunnen trouwen, zijn afhankelijk van het land waar u gaat trouwen. Vraag daarom goed na bij de buitenlandse instantie die uw huwelijk sluit welke documenten zij van u nodig hebben.

Voor een huwelijk in het buitenland hebt u soms een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Daarin staat dat u niet getrouwd bent en dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. U vraagt de verklaring van huwelijksbevoegdheid aan bij Burgerzaken. U maakt hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0181. Bij het maken van uw afspraak, informeert de medewerker u welke documenten u nodig heeft om de verklaring aan te vragen. U kunt in Nissewaard een verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen als:

  • U of uw partner de Nederlandse nationaliteit heeft
  • U of uw partner in de gemeente Nissewaard staat ingeschreven of de gemeente Nissewaard (voor 2015 gemeente Spijkenisse en/of Bernisse) uw laatste woonplaats was voordat u naar het buitenland vertrok
  • De verklaring van huwelijksbevoegdheid is 6 maanden geldig. Vraag deze dus niet te vroeg aan

Er kan ook om een ‘ongehuwdverklaring’ worden gevraagd. Dit is een (internationaal) uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Op dit uittreksel staat uw burgerlijke staat. Deze vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. Als u inwoner bent van Nissewaard, dan kunt u een (internationaal) uittreksel BRP aanvragen.

Het huwelijk moet rechtsgeldig zijn in het land waar u bent getrouwd. Dit betekent dat de huwelijksakte is opgesteld volgens de plaatselijke voorschriften en door een bevoegde instantie.

Voor het registreren van uw buitenlandse huwelijk is de originele huwelijksakte nodig. Is deze niet in het Nederlands, Engels, Duits, Spaans of Frans opgesteld? Dan is het nodig dat uw huwelijksakte wordt vertaald door een beëdigd vertaler.

Buitenlandse huwelijksakten moeten meestal worden gelegaliseerd in het land waar u bent getrouwd. Voor het inschrijven maakt u eerst een afspraak via telefoonnummer 14 0181. Afhankelijk van het land waar u bent getrouwd, kan het zijn dat u meer documenten moet tonen. Tijdens uw afspraak met de medewerker van de Stadswinkel ontvangt u een opgave van de benodigde documenten. Het huwelijk wordt in principe in Nederland ingeschreven als de huwelijksakte gelegaliseerd en vertaald is.

Nadat de akte is ingeschreven in Nissewaard kunt u er een Nederlandse akte van laten maken. Dit doet u in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag . Dit is niet verplicht, maar kan handig zijn als u later een afschrift, (internationaal) uittreksel of trouwboekje nodig heeft.

Lees meer over Legalisatie van buitenlandse documenten ( Rijksoverheid.nl)

  • Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 29,00.
  • Het inschrijven van een buitenlandse akte is kosteloos.

Heeft één van u of u beiden niet de nationaliteit van een EU-land, én geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan moet u of u beiden verklaren dat u geen schijnhuwelijk bent aangegaan. Met deze verklaring geeft u aan dat u niet alleen trouwt of een partnerschap aangaat om een verblijfsvergunning te krijgen. Vermoedt de ambtenaar dat er toch sprake is van een schijnhuwelijk, dan moet hij een onderzoek instellen. Als hij er dan van overtuigd is dat er sprake is van een schijnhuwelijk, dan moet hij weigeren om het huwelijk of geregistreerd partnerschap te registreren.

De eigen verklaring blijft bewaard voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).