Hulp voor inwoners
Heb je moeite om rond te komen? Kan je jouw rekeningen niet op tijd betalen? Ben je bang om in de schulden te raken en wil je dat voorkomen? De gemeente Nissewaard en andere organisaties kunnen je helpen. Niet alleen met geld maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten.
Hulp bij rondkomen en schulden
Schuldhulpverlening
Heb je schulden waar je zelf niet meer uitkomt? De gemeente kan je ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor jouw schulden. Dit heet schuldhulpverlening.
Budgetbeheer en -begeleiding
Wanneer je niet (meer) in staat bent om jouw eigen inkomsten en uitgaven te beheren of wanneer je even het overzicht kwijt bent, kan de gemeente tijdelijk het beheer van jouw financiën overnemen. Dit heet budgetbeheer. Hierbij gaan wij samen met jou vaststellen wat jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. De budgetbeheerder doet jouw maandelijkse betalingen.
Heb je problemen met jouw financiën? Vind je het lastig om financieel rond te komen? Vind je het lastig om regelingen zelf aan te vragen of kom je er niet uit? Het preventieteam kan je adviseren bij het vinden van een oplossing.
Het financieel adviesgesprek is vrijblijvend en gratis. In dit gesprek bespreken wij samen jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven en kunnen wij je gericht adviseren en eventueel doorverwijzen, zodat je meer grip op jouw financiën krijgt.
Kijk voor meer informatie op de pagina Vrijblijvend financieel adviesgesprek.
Geef je maandelijks teveel geld uit? Wil je geld besparen? Of een 'appeltje voor de dorst' opbouwen? Dat kan door een geldplan op te stellen. De gemeente Nissewaard biedt haar inwoners de mogelijkheid om dat online te doen. Er zijn inmiddels 11 geldplannen beschikbaar. De geldplannen dienen ook ter ondersteuning bij verschillende levensgebeurtenissen zoals een scheiding, werkloosheid of het bereiken van de 18 jarige leeftijd. De verschillende geldplannen helpen om mogelijke acties in kaart te brengen. De geldplannen in plaats van Het Geldplan zijn een initiatief van onder andere het Nibud. De geldplannen zijn anoniem in te vullen en volledig onafhankelijk.
Kijk voor meer informatie op de pagina Online geldplan.
Vind je de formulieren die je moet invullen moeilijk? Deze organisaties kunnen je helpen met jouw administratie, het invullen van jouw belastingaangifte of andere formulieren:
- STIMOS hulpverlening(Verwijst naar een externe website)
- Stichting Welzijn Ouderen(Verwijst naar een externe website)
- Humanitas thuisadministratie(Verwijst naar een externe website)
- The Papershop(Verwijst naar een externe website)
- Budgetmaatjes(Verwijst naar een externe website)
- SUN Nissewaard(Verwijst naar een externe website)
Er zijn verschillende regelingen en voorzieningen die je kunnen helpen om de energiekosten omlaag te brengen:
Energiebijdrage
De Energiebijdrage is bedoeld als tegemoetkoming voor onverwachte hoge energielasten voor mensen met een langdurig laag inkomen, die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Kijken naar jouw energiecontract
De gemeente Nissewaard werkt verder samen met gezondverzekerd.nl(Verwijst naar een externe website). Gezondverzekerd.nl biedt inwoners met een laag inkomen de mogelijkheid eens goed te kijken naar de kosten van jouw energiecontract. Een goed energiecontract kan je namelijk veel onnodige kosten besparen. De gemeente helpt je graag als je je herkent in bijvoorbeeld één van deze situaties:
- Je hebt hogere energiekosten omdat de energietoeslag, het prijsplafond en het Tijdelijk Noodfonds Energie binnenkort stoppen.
- Je twijfelt of een vast of variabel contract het best bij je past.
- Je weet niet of je de beste energietarieven hebt.
Waarom energie via de gemeente?
Als gemeente vinden we het belangrijk dat je rust hebt met een goed contract en niet onnodig teveel betaalt. Het aanbod energiecontracten heeft exclusieve voordelen voor jou als inwoners van Nissewaard. De drie belangrijkste voordelen zijn:
- Een contract zonder misleidende cadeaus en cashbacks
- Je betaalt geen borg bij overstappen
- Je krijgt het beste tarief per aanbieder
De Energiecoach
De Energiecoaches helpen met handige praktische tips om snel geld te besparen, subsidies aan te vragen of je meer te vertellen over welke maatregelen je kan nemen in jouw huis. Heb je een vraag of wil je een afspraak inplannen? Mail naar energiecoach@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of bel met 0181 696 729(Verwijst naar een telefoonnummer).
Kadokaart voor energiezuinige apparaten
Heb je vorig jaar de individuele inkomenstoeslag ontvangen? Dan kan je een kadokaart aanvragen ter waarde van 350 euro. Hiermee krijg je korting op de aanschaf van een energiezuinige koelkast, vriezer of (afwas)machine. Deze actie is speciaal voor iedereen die de toeslag vorig jaar heeft gekregen en nog niet eerder aan deze actie heeft meegedaan. Als je in aanmerking komt, heb je hierover een brief ontvangen.
Geen brief ontvangen, maar denk je toch recht te hebben? Mail dan naar minimaregeling@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of neem telefonisch contact op via 0181 696 475(Verwijst naar een telefoonnummer). Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 11.00 uur.
Preventieteam
Wil je graag hulp op maat of kom je er zelf niet uit vanwege hoge energiekosten? Dan kan je ook terecht bij het preventieteam Hulp bij Rondkomen of Schulden van de gemeente. Je kan contact opnemen met het Preventieteam via 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer) of preventie@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Voorlichtingen
Het preventieteam van de gemeente verzorgt voorlichtingen voor verschillende doelgroepen. Heb je interesse in een voorlichting over bijvoorbeeld de minimavoorzieningen of over budgetteren, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Gastlessen op scholen
Het preventieteam geeft financiële educatie op scholen. In de Week van het geld verzorgen zij gastlessen op basisscholen in samenwerking met medewerkers van lokale banken. Gedurende het gehele schooljaar geven verzorgen zij op aanvraag gastlessen op het voortgezet onderwijs en het mbo.
Ook voor ouders verzorgt het preventieteam bijeenkomsten waar de nadruk ligt op financiële opvoeding. Door het geven van gastlessen over omgaan met geld wordt er een basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.
Mocht je als school interesse hebben in een gastles, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Kan je moeilijk rondkomen en wil je graag beter inzicht krijgen in hoe je dat kan veranderen? Vind je het lastig om een budget op te stellen of een kasboek bij te houden? Schrijf je dan nu in voor de gratis budgettraining 'Geld en gedrag'. De cursus wordt gegeven door een medewerker van het preventieteam 'Hulp bij rondkomen en schulden' in het gemeentehuis. Zij heeft zelf ervaren hoe het is om geldzorgen te hebben en kan zich daarom goed verplaatsen in de situatie van de deelnemers.
De training bestaat uit 1 dagdeel en is van 09.00 tot 14.00 uur.
Per sessie kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Aanmelden kan via d.desido@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het preventieteam via 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer).
Ben je gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire? Wij helpen je graag in dit proces. Wij denken graag mee om de schade die veroorzaakt is, zoveel mogelijk te herstellen en waar dat kan, bieden wij praktische ondersteuning.
Kijk voor meer informatie op de pagina Hulp voor slachtoffers van de toeslagenaffaire.
Sinds 1 januari 2021 werkt de gemeente samen met bepaalde bedrijven en instanties om financiële problemen bij inwoners te voorkomen. Dit is geregeld in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening.
Woningcorporaties, energiebedrijven, zorgverzekeraars en het waterbedrijf melden betalingsachterstanden van minimaal één maand bij de gemeente. De gemeente biedt vervolgens hulp aan de inwoner om te voorkomen dat de betalingsachterstanden groter worden.
Heb je vragen over jouw financiën of andere zaken waar je tegenaan loopt? Je kan ons bereiken via 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer) of via e-mail: preventie@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Meer informatie over dit onderwerp vind je via rijksoverheid.nl(Verwijst naar een externe website).
Gemeente Nissewaard is aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute. Dat houdt in dat jij als inwoner van deze gemeente de Geldfit-test kan maken. Je vindt hier tips en interessante artikelen. Je kan ook contact opnemen via 0800 8115(Verwijst naar een telefoonnummer) voor een persoonlijk advies. Dit kan ook anoniem.
Regelingen
De gemeente kan inwoners met een laag inkomen en weinig spaargeld helpen. Hieronder staan alle voorzieningen op een rij.
De Individuele Inkomenstoeslag is bedoeld als tegemoetkoming voor onverwachte hoge uitgaven voor mensen met een langdurig laag inkomen. Het kan daarbij gaan om aanschaf, vervanging en reparatie van gebruiksgoederen met een duurzaam karakter, zoals een wasmachine of koelkast. Het is een vast bedrag van € 250,- per jaar dat je naar eigen inzicht kan besteden.
De toeslag bestaat uit een bedrag met een eventuele aanvulling voor jouw kinderen. Je kan de Individuele inkomenstoeslag één keer per 12 maanden aanvragen. Je kan geen Individuele inkomenstoeslag voor eerdere kalenderjaren aanvragen.
Kadokaart voor energiezuinige apparaten
Heb je vorig jaar de individuele inkomenstoeslag ontvangen? Dan kan je een kadokaart aanvragen ter waarde van € 350,-. Hiermee krijg je korting op de aanschaf van een energiezuinige koelkast, vriezer of (afwas)machine. Deze actie is speciaal voor iedereen die de toeslag vorig jaar heeft gekregen en nog niet eerder aan deze actie heeft meegedaan. Als je in aanmerking komt, heb je hierover een brief ontvangen.
Geen brief ontvangen, maar denk je toch recht te hebben? Mail dan naar minimaregeling@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of neem telefonisch contact op via 0181 696 475(Verwijst naar een telefoonnummer). Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 11.00 uur.
Kindtoeslag
De Kindtoeslag is een aanvulling binnen de Individuele inkomenstoeslag. Deze aanvulling is een tegemoetkoming in kosten voor bijvoorbeeld sport of school voor jouw kind(eren). De aanvulling is voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar: € 250,- per kind per jaar. Alleen degene die de kinderbijslag ontvangt, kan deze aanvulling krijgen door de Individuele inkomenstoeslag aan te vragen.
Let op: omdat je de Individuele inkomenstoeslag maar één keer per 12 maanden kan aanvragen, is het beter dat je met de aanvraag wacht totdat jouw kind 4 jaar oud is geworden.
Heb je geen werk en heb je samen met uw eventuele partner te weinig inkomen of vermogen om rond te komen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een bijstandsuitkering. De hoogte van jouw uitkering is afhankelijk van jouw vermogen, gezinssamenstelling en inkomen.
De bijstand voor zelfstandigen (BBZ en IOAZ) wordt door de gemeente Rotterdam uitgevoerd.
Het Regionaal Bureau Zelfstandigen neemt voor de gemeente Nissewaard alle wettelijke taken op zich rond deze regelingen. Dat betekent: het geven van algemene voorlichting, het innemen en beoordelen van aanvragen BBZ en IOAZ, het uitvoeren van levensvatbaarheidsonderzoeken en het uitvoeren van heronderzoeken. Daarnaast zal het Regionaal Bureau Zelfstandigen de uitbetaling van de toegekende uitkering voor levensonderhoud of bedrijfskapitaal verzorgen en de eventuele terugvordering van eerdere leningen.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Regionaal Bureau Zelfstandigen(Verwijst naar een externe website).
De energiebijdrage is bedoeld als tegemoetkoming voor onverwachte hoge energielasten voor mensen met een langdurig laag inkomen, die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. De energiebijdrage is € 250,- en kan één keer per 12 maanden worden aangevraagd. Je kan geen energiebijdrage voor eerdere kalenderjaren aanvragen.
Iedere inwoner met een een laag inkomen én de AOW-leeftijd, kan gratis reizen met het openbaar vervoer in onze regio. Hiervoor gebruik je een persoonlijke OV-chipkaart waarop je het gratis reizen hebt laten toevoegen bij een RET Servicepunt. De regeling voor gratis openbaar vervoer is tijdelijk en loopt van 1 juli 2024 tot 1 januari 2026.
Met de Rotterdampas kan je gratis of met korting leuke dingen doen op recreatief, cultureel, sportief en educatief gebied. Jaarlijks biedt Rotterdampas ruim 750 acties aan.
Ook gemeente Nissewaard is aangesloten als deelnemende gemeente. Hierdoor kunnen inwoners met een minimuminkomen de Rotterdampas tegen een gereduceerd tarief bestellen en ontvangen dan ook tegoed voor het openbaar vervoer.
Voor kinderen is het belangrijk om te kunnen sporten, een zwemdiploma te behalen, een muziekinstrument te spelen of lid te worden van een vereniging. Ouders of verzorgers met een laag inkomen kunnen hiervoor een bijdrage ontvangen.
De gemeente biedt een gunstig geprijsde collectieve ziektekostenverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. In samenwerking met CZ Zorgverzekeringen wordt de ziektekostenverzekering aangevuld met een tweede pakket, bedoeld om mensen die chronisch ziek zijn te compenseren. Kinderen tot 18 jaar zijn voor het hele pakket gratis meeverzekerd.
Als je onvoldoende geld hebt om de aanslag te betalen, kan je kwijtschelding aanvragen. Kwijtschelding is alleen mogelijk voor de aanslag afvalstoffenheffing. Voor andere belastingen van de gemeente Nissewaard kan je geen kwijtschelding aanvragen.
Soms zijn er bijzondere omstandigheden in jouw leven waardoor je hoge kosten hebt. Heb je een laag inkomen en onverwacht hoge kosten? Dan kan je in aanmerking komen voor bijzondere bijstand.
Heb je onze regelingen bekeken en kom je er niet voor in aanmerking? Vraag dan gratis een adviesgesprek aan bij ons preventieteam. Kijk voor meer informatie op de pagina Vrijblijvend financieel adviesgesprek.