Gemeente en stichting SVI vragen aandacht voor ‘Stille strijd’ van jongeren

Van 6 mei tot 20 mei staat hetindrukwekkende kunstwerk ‘Stille Strijd’ van kunstenaar Saskia Stolz op het Raadhuislaan in Spijkenisse. Dit beeld reist door Nederland om aandacht te vragen voor depressie en suïcide onder jongeren en vraagt mensen om over dit onderwerp in gesprek te gaan.

Het aantal zelfdodingen onder jongeren tot 30 jaar is de afgelopen 10 jaar met 16,8% toegenomen. Zelfdoding is op dit moment de meest voorkomende doodsoorzaak bij jongeren. Iets dat Angela de Jongh Blijd van stichting SVI aangrijpt. Daarom kwam zij met het idee om het beeld naar de gemeente Nissewaard te halen:

Het doel is om het taboe dat speelt rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek aan te gaan. Ik vind het heel fijn dat ook de gemeente het belang van ‘Stille Strijd’ onderschrijft en meehielp om de komst van het kunstwerk mogelijk te maken
Angela de Jongh Blijd

Je kan altijd ergens terecht

Wethouder Hanneke Stengs-Nijhof van jeugd, onderwijs en armoedebeleid hoopt hiermee een duidelijke boodschap af te geven aan jonge inwoners van de gemeente en iedereen die om hen heen staat.

Steeds meer jongeren hebben te maken met eenzaamheid, mentale problemen en suïcidale gedachten. Het is belangrijk dat we in een vroeg stadium met hen in gesprek gaan, het taboe doorbreken en hulp bieden. Ik ben daarom blij dat we uitgebreid aandacht gaan besteden aan dit thema. Zowel op scholen, als in jongerencentra en wijkcentra.
Wethouder Hanneke Stengs-Nijhof

Ook wethouder Jeroen Postma hoopt dat, door het beeld en de verschillende activiteiten, het gesprek over het thema op gang komt.

Ik wil dat deze jongeren weten dat ze niet alleen zijn en dat ze altijd ergens terecht kunnen. Bij ons als gemeente en ook bij onze vele partners.
Wethouder Jeroen Postma

Om inwoners te leiden naar deze hulp is er een pagina ontwikkeld op thuisinnissewaard.nl/stille-strijd. Hier is informatie te vinden voor jongeren die te maken hebben met (mentale) problemen, depressie en eenzaamheid, maar er is ook informatie voor ouders, omstanders en docenten. Wethouder Postma is blij met de pagina.

We moeten niet alleen hulp bieden aan de jongeren die lopen met deze gedachten, maar we moet juist ook investeren in hun ouders, vrienden of leraren. Zij zien de eerste signalen en zij kunnen als eerste het verschil maken. Wij willen hen daarbij helpen.
Wethouder Jeroen Postma

Verschillende activiteiten

Het kunstwerk is van 6 mei tot en met 20 mei 2024 te zien en in die periode organiseren de gemeente en stichting SVIsamen met diverse partners zoals JOZ en bureau Leefstijl verschillende activiteiten waarbij het thema ‘Stille Strijd’ centraal staat. Verder zijn er op verschillende middelbare scholen gastlessen over het thema. Ook wordt er in wijkcentra en jongerencentra aandacht aan besteed. Daarnaast is er een bloemenactie waarbij inwoners jongeren kunnen nomineren als zij een bloemetje verdienen.

Opening en afsluiting op Raadhuislaan

De publieke onthulling van het kunstwerk ‘Stille Strijd’ vindt plaats op dinsdag 7 mei om 13:00 uur.Op vrijdag 17 mei is er een uitgebreide afsluitingsceremonievan 12:00 tot 13:00 uur. Zowel de onthulling als de afsluiting vinden plaats bij het beeld aan de Raadhuislaan.Op 17 mei is er een dansoptreden en stichting JOZ vertoont een sketch over het bespreekbaar maken van mentale problemen. Op 7 mei en op 17 mei zijn jongeren, inwoners en andere belangstellenden welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Meer informatie over de activiteiten is te vinden op thuisinnissewaard.nl/stille-strijd.

Bel of chat met 113

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Bel met 0800 – 0113 of chat via de website 113.nl gratis en anoniem met deskundige vrijwilligers. Ook kun je contact opnemen met de huisarts. Bij acute situaties bel altijd 112.