Klimaatburgemeester bezoekt tuinvereniging Ons Belang

Volkstuin Ons Belang

Op bezoek bij tuinvereniging Ons Belang vertelt voorzitter Hans Sanders over het ontstaan ervan. De vereniging gaat helemaal terug tot 1913, al bevonden de tuintjes zich toen op een andere locatie. De oorspronkelijke naam was Werklieden Vereniging.

Volkstuinen bij Ons Belang

Het aanvragen van een volkstuin bij Ons Belang gaat via een e-mail naar de secretaris. De gemiddelde grootte van een volkstuin is 168m2. De kosten zijn €0,43 per m2, plus lidmaatschap van €25 en borg voor de sleutel van €60. Mensen willen voornamelijk een volkstuin om lekker buiten in de natuur aan het werk te zijn en om er gezonde en onbespoten groenten en fruit te kunnen kweken voor thuis. Sinds corona is de vraag naar volkstuinen toegenomen, er is nu zelfs een wachtlijst bij de vereniging.

In heel Nissewaard zijn er 12 volkstuinverenigingen die verspreid zitten over de hele gemeente, met in totaal 589 tuinen. Hiervan is vereniging Ons Streven in Spijkenisse de grootste met wel 129 tuinen. De vereniging van Hans blijkt een van de kleinere te zijn: Ons Belang heeft in totaal 22 volkstuinen. De kleinste vereniging is echter die in Abbenbroek Zuid, deze vereniging heeft maar 3 tuinen. Er zitten dus grote verschillen tussen de volkstuinverenigingen in Nissewaard.

Permacultuur

Sommige leden tuinieren traditioneel (spitten), een enkeling gebruikt nog kunstmest, al worden bestrijdingsmiddelen wel ontmoedigd. Hans Sanders tuiniert echter volgens een andere methode: de permacultuur.

De drie beginselen van de permacultuur zijn: (1) rust voor de bodem (niet spitten), (2) diversiteit van planten (alles kan door elkaar geplant worden) en (3) de grond beschermen door het te bedekken met mulch. Mulch is een verzamelnaam voor verschillende organische bodembedekkers zoals tuinafval, compost, gras en houtsnippers. Deze manier van tuinieren heeft verschillende voordelen. Zo wordt de bodem beter beschermd tegen zon, wind en regen, wordt onkruid beter geweerd en wordt de bodemkwaliteit verbeterd. De duurzaamheid zit in het feit dat niets wordt weggegooid; alles wordt gebruikt. Belangrijk om te vermelden dat er een ervaren imker op het complex is. Voor de bestuiving van de bloemen en planten in de tuin. Ook is er veel kennis aanwezig onder de tuinders.

Aandachtspunten voor duurzaam tuinieren in de volkstuin

Hans heeft nog een paar goede tips voor duurzaam tuinieren in een volkstuin: ‘Gebruik biologische zaden en planten, schoffel je tuin niet, gebruik natuurlijke bemesting en biologische bestrijding en doe aan mulchen in je tuin’. Je kunt in je tuin verder zelf bepalen wat je wilt aanplanten. Al zijn aardappelen niet de beste keuze, omdat die bespoten moeten worden. Boompjes mogen ook geplant worden, maar die mogen niet hoger worden dan 3 meter vanwege overlast van schaduw.