Programma Dodenherdenking 4 mei

In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd. In Nissewaard zijn dat verschillende bijeenkomsten.

Spijkenisse

Bij het Oorlogsmonument aan de Vredehofstraat houden we om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door een toespraak van burgemeester Foort van Oosten en de kranslegging door verschillende vertegenwoordigers. U kunt hier vanaf 19.15 uur bij aanwezig zijn. Er is dan zang door dameskoor Sparkling en muziek van muziekvereniging TOGIDO te horen. Tevens zal door onze stadsdichter Natasja Bodde een door haar geschreven gedicht voorgedragen worden.

Voorafgaand aan de plechtigheid is er om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk, gevolgd door een stille tocht naar het Oorlogsmonument. Tijdens de stille tocht zal de burgemeester, ter nagedachtenis, een krans neerleggen op de Voorstraat bij het huis van de familie Levie. Iedereen is bij alle onderdelen van harte welkom.

Zuidland

In Zuidland vindt de Dodenherdenking vanaf 19.55 uur plaats bij het monument aan de Kerkstraat. Het Comité 1940-1945 organiseert deze herdenking. Om 20.00 uur houdt men twee minuten stilte, gevolgd door een toespraak van wethouder Jeroen Postma en de krans- en bloemlegging door verschillende vertegenwoordigers. Voorafgaand is er een stille tocht vanaf Brasserie De Hartenwens, Ring 2 in Zuidland. De stille tocht vertrekt om 19.45 uur richt de Kerkstraat.

Ook in Simonshaven en Heenvliet vinden er herdenkingen plaats.

Tekst: ik ben op 4 mei 2 minuten stil.