Spijkse Trap genomineerd voor prijs Meest Inspirerende Binnenstadsproject

Het project de Spijkse Trap in het stadscentrum van Spijkenisse is onlangs genomineerd als Meest Inspirerende Binnenstadsproject. Naast het project in Spijkenisse maken nog 18 projecten in Nederland kans op deze prestigieuze prijs. Tijdens de Dag van de Binnenstad op 11 april in Veenendaal worden de themawinnaars bekendgemaakt.

Meerdere doelen

Het project Spijkse Trap omvat een nieuwe opgang van de Uitstraat naar de Nieuwstraat en de renovatie en uitbreiding van het Centrum voor de Kunsten Spijkenisse (CvdKS). Het project heeft volgens de organisatie van de prijs een inspirerende aanpak die tegelijk meerdere doelen dient en in één klap een aantal problemen oplost. De twee eigenaren veranderen daarbij het gebruik van hun panden. Zo wordt niet alleen leegstand opgelost maar worden bovendien nieuwe functies, zoals cultuurruimten, oefenruimte voor bands, een openbaar toilet en een multifunctionele Huiskamer-voor-de-Stad toegevoegd.

Samenwerking

Het hoogteverschil tussen de Uitstraat en de Nieuwstraat wordt door de bezoekers vaak ervaren als een onderbreking van de looproute in het centrum. De Spijkse Trap is daarvoor een verrassende en tot de verbeelding sprekende oplossing. Wethouder Martijn Hamerslag is trots op de nominatie:

Deze oplossing leek onhaalbaar. Vanwege het belang van de plek, de impuls voor het stadscentrum en het iconisch beeld, zijn we tot het uiterste gegaan om dit project mogelijk te maken. En het bleek te kunnen door samenwerking met eigenaren en ondernemers, door creativiteit en door te durven dromen.
wethouder Martijn Hamerslag

Nissewaard ontving vorig jaar € 1,2 miljoen van het Rijk voor dit project en draagt zelf ook bij in de financiering.

Centrum voor de Kunsten

Door de opgaves van twee eigenaren en de gemeente te verbinden in één project wordt de routing verbeterd, het verblijf in het stadscentrum aantrekkelijker, de leegstand teruggedrongen en een nieuwe betekenis aan het centrum toegevoegd. Dat gebeurt door ingrepen in het openbaar gebied (Spijkse Trap) en in architectuur (gebouw van CvdKS) en uitbreiding van het programma van CvdKS.

In het plan worden muziekoefenruimtes toegevoegd aan het CvdKS, iets wat in Nissewaard ontbreekt en waar grote behoefte aan is. De entree wordt uitgebreid met een Huiskamer-van-de-Stad. Daarin krijgt de entree/lobby van het CvdKS, ondersteund met horeca, een lokale ontmoetingsruimte en werkplekken. Zo kan het CvdKS de uitbreiding van zijn programmering met nieuwe functies/doelgroepen realiseren.

Projecten

De verkiezing Meest Inspirerende Binnenstad wordt eens in de drie jaar georganiseerd, voor het eerst in 2025. In de tussenliggende jaren worden awards uitgereikt aan binnenstadsprojecten en -processen die een voorbeeld vormen voor andere binnensteden. Meer informatie over de verkiezing is te vinden op binnenstadinspiratie.nl.

Impressie Spijkse Trap