Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

De afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit gemeente Nissewaard, een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen, met de hulp van buurtbewoners, maar liefst 3.212 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd, belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar worden de apparaten hergebruikt en gerecycled. Basisschool Het Baken uit Spijkenisse, blijkt uiteindelijk met 1169 ingezamelde apparaten, de winnaar van de E-waste Race.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (E-Waste) niet gerecycled. Dit afval belandt vaak bij het restafval of blijft bij mensen thuis liggen. De E-Waste Race wil dit tegengaan. De race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan, bewuster om te gaan met hun elektronica. Zoals elk jaar het geval is, is de E-Waste Race ook dit jaar gestart met leerzame en interactieve gastlessen. Hierbij hebben de kinderen veel geleerd over grondstoffenschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race echt van start. Vier weken lang werd door de leerlingen elektronisch afval ingezameld. Zij kregen zelfs extra punten als ze de E-Waste lieten repareren. Tegelijkertijd voerden de kinderen campagne in hun eigen buurt, met als doel de buurtbewoners te betrekken bij de race. De buurtbewoners hadden de mogelijkheid hun oude elektronische apparaten, van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard, online aan te bieden. De leerlingen hebben al deze apparatuur aan huis opgehaald. Alle elektronische apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van kostbare grondstoffen. Elektronische apparaten zitten er namelijk vol mee.

Deze basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: De Vliegerdt, De Vlasbloem, De Aanwas, De Toermalijn, De Wegwijzer, De Duif (locatie Salamanderveen), De Morgenster, Het Baken, De Vuurvogel en Montessorischool Spijkenisse.

De E-waste Race Nissewaard, is een initiatief in samenwerking met Reinis, Weee Nederland en gemeente Nissewaard. Reinis en Weee Nederland zorgen er samen voor dat de ingezamelde E-Waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt.

Heeft u nog E-Waste thuis liggen? Dan kunt u dit altijd inleveren op de Stadswerf of het Mobiel Milieustation van Reinis.