Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers

Bent u handelaar in of opkoper van tweedehands of ongeregelde goederen? Ongeregelde goederen zijn bijvoorbeeld (edel)metalen, uurwerken, kunst, voertuigen, fietsen, elektronica of apparatuur voor automatische registratie. Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Door registratie verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan heling. U maakt het criminelen ook moeilijker om gestolen goederen te verkopen.

Als opkoper bent u verplicht uw tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteert u onder andere informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteert u informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.

Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.

 

Zie ook: Uitleg en filmpje over het Opkopers Register (rijksoverheid.nl).

 

Via de website ikbenhandelaar.nl kunt u meteen een gebruikersnaam en inlogcode aanvragen voor het DOR.

Maakt u liever gebruik van een papieren register? Dan kunt u een gewaarmerkt register ophalen bij het politiebureau. Dit kan alleen op afspraak.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen.

Via het DOR kunt u ook eenvoudig op stopheling.nl controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

De gemeente controleert jaarlijks steekproefsgewijs ondernemers. Hebt u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en riskeert u een boete.

Blijkt achteraf dat u te goeder trouw gestolen artikelen heeft gekocht, dan kunt u de financiƫle schade verhalen op de heler via Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Kijk voor meer informatie op so-da.nl.

Koopt of verkoopt u tweedehands goederen en weet of vermoedt u dat deze afkomstig zijn van diefstal? Dan maakt u zich schuldig aan heling. Heling is strafbaar. Controleer daarom voordat u iets opkoopt of dit gestolen is op stopheling.nl.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de politie via het telefoonnummer 0900 - 88 44 of kijk op politie.nl.