Beheer bruggen

In Nissewaard staan 278 bruggen, 8 viaducten en fietstunnels, 161 keermuren, 38 steigers, 25 geluidschermen en vlonders en 136 trappen. De gemeente beheert en onderhoudt deze 647 zogenaamde civieltechnische kunstwerken. Hun belangrijkste functie? Ze zorgen voor de veiligheid en een optimale verbinding tussen de wijken. De Spijkenisserbrug, de Hartelbrug en de Botlekbrug vallen niet onder het beheer van de gemeente. Deze vallen onder de verantwoording van Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland. Bruggen en andere civieltechnische kunstwerken in het buitengebied vallen ook niet onder ons beheer.

fietsers op brug

Inspectie

De civieltechnische kunstwerken worden onderhouden en om de 4 jaar geïnspecteerd. Uit de inspectie wordt een onderhoudsplan opgesteld met bijhorende kosten. Hierin staat ook wat er vervangen wordt. Een nieuwe brug wordt waar mogelijk met duurzame materialen gebouwd met een betonnen landhoofd, metalen leggers en leuning en composieten dek. Het kan voorkomen dat een brug wordt verwijderd en niet meer terugkomt. Bijvoorbeeld omdat er 300 meter verderop reeds een andere overgang ligt. Ook de reiniging is onderdeel van het onderhoudsplan. Dit gebeurt om de 3 tot 4 jaar.

Vervanging bruggen

Voor 22 bruggen is momenteel een vervangingsplan opgesteld. De werkzaamheden zijn vorig jaar gestart en lopen tot eind 2020. In mei is de brug op begraafplaats de Ommering vervangen. En ook de fietsbrug naast de Baljuwweg wordt vervangen.

Deze bruggen worden in 2020 vervangen:

Brug Ananasgaard
Brug Roggedreef
Brug Cypressenstraat
Brug Kolibrihoek
Brug 3 Breekade
Brug Ibishoek
Brug Aletta Jacobsstraat
Brug 2 Frans Halsstraat
Brug Begraafplaats De Ommeringen
Brug Amazonestraat
Brug Hudsonpad
Brug Taurusstraat
Brug Strausspad
Brug Trompetpad
Brug Piccolopad
Brug 1 Componistenpad
Brug 1 Westdijk
Brug Vedergras
Brug Berenkreek
Brug 1 Libelleveen
Brug Puntgorspad
Brug Oostendeelplein

Melding maken

We proberen alle zaken in de openbare ruimte schoon en veilig te houden. Is er iets niet in orde? Bijvoorbeeld een storing of een schade? Maak dan een melding via Melding Openbare Ruimte.