Garantverklaring (Toeristenvisum)

Wilt u garant staan voor een vriend, familielid of partner die een visum voor kort verblijf nodig heeft? Een visum kort verblijf geldt voor maximaal 90 dagen en heet ook wel toeristenvisum. Met een garantstelling verklaart u dat u garant staat voor de eventuele verblijfskosten van deze persoon. Ook eventuele schulden die de bezoeker maakt, kunnen op u worden verhaald. U vult het formulier garantstelling eerst zelf thuis in. Voor het ondertekenen en legaliseren van de garantverklaring komt u naar de gemeente. U moet hiervoor (online of via telefoonnummer 14 0181) een afspraak maken.

Bent u gehuwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? En staat u financieel garant? Dan moet uw partner ook meekomen naar de gemeente, een geldig legitimatiebewijs tonen en het formulier ondertekenen. U kunt niet iemand anders machtigen om de garantverklaring te ondertekenen.

U vult de garantverklaring helemaal in. U ondertekent het formulier in het bijzijn van de ambtenaar aan de balie tijdens uw afspraak. Daarna legaliseert de ambtenaar uw handtekening aan de hand van uw geldig legitimatiebewijs.

U stuurt zelf de verklaring op naar de persoon die het visum wil aanvragen. Die gaat daarmee naar de Nederlandse vertegenwoordiging in zijn of haar land om het visum aan te vragen.

Lees meer over Formulier garantverklaring (IND.nl)

De legalisatie van de garantverklaring kost €11,60.