Gratis reizen met metro, bus en tram voor AOW’ers

Iedere inwoner met een een laag inkomen én de AOW-leeftijd, kan gratis reizen met het openbaar vervoer in onze regio. Hiervoor gebruikt u een persoonlijke OV-chipkaart waarop u het gratis reizen heeft laten toevoegen bij een RET Servicepunt. De regeling voor gratis openbaar vervoer is tijdelijk en loopt van 1 juli 2024 tot 1 januari 2026.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor gratis openbaar vervoer wanneer u:

  • woont in gemeente Nissewaard
  • een inkomen heeft tot 120% van de bijstandsnorm
  • uw totale netto maandinkomen inclusief vakantiegeld en exclusief toeslagen lager is dan € 1.748,22 (voor een alleenstaande of alleenstaande ouder) of € 2.371,97 (voor gehuwden/samenwonenden). Eerder ontvangen energiebijdragen en toeslagen van de Belastingdienst worden niet meegerekend
  • 67 jaar of ouder bent
  • een persoonlijke OV-chipkaart heeft

De volledige regeling met alle voorwaarden kunt u lezen op overheid.nl.

Zo werkt het

U doet online een aanvraag voor gratis openbaar vervoer en ontvangt hierna thuis een brief. Vervolgens gaat u met deze brief en persoonlijke OV-chipkaart naar een RET servicepunt . Het gratis reizen wordt dan toegevoegd aan uw persoonlijke OV-chipkaart. U vindt een RET Servicepunt op station Spijkenisse Metro Centrum, Zuidplein, Beurs en Rotterdam Centraal.

Wanneer en waar u gratis kunt reizen

  • U kunt gratis reizen op doordeweekse dagen vanaf 9.00 uur en de hele dag op zaterdagen, zondagen en nationale feestdagen.
  • Het gratis reizen geldt voor alle bus- en tramlijnen van de RET, metrolijnen A, B, C en D en metrolijn E tot en met station Berkel-Westpolder.
  • Ook op alle buslijnen en de Hoppers van EBS op Voorne-Putten en Rozenburg reist u gratis.

Reist u buiten dit gebied of op andere lijnen? Dan betaalt u voor dat deel van het traject het normale tarief via het saldo of een ander geldig reisproduct op uw OV-chipkaart. U moet zelf zorgen voor voldoende saldo op uw persoonlijke OV-chipkaart. Voor de BOB-bus moet u betalen. Ook wanneer u gratis reist is het verplicht om bij iedere rit in- en uit te checken.