Rijbewijs

U kunt op 2 manieren uw rijbewijs verlengen; online via een aangewezen fotograaf of via een afspraak aan de balie in het stadhuis. Online aanvragen is alleen mogelijk als u al een rijbewijs in uw bezit heeft en u wilt deze verlengen of als u een categorie-uitbreiding heeft op het huidige rijbewijs.

Als u op het stadhuis uw rijbewijs wilt aanvragen moet u twee keer persoonlijk naar het stadhuis komen: eenmaal voor de aanvraag en eenmaal voor het ophalen. U kunt uw rijbewijs na 6 werkdagen zonder afspraak ophalen. Een rijbewijs wordt voor maximaal 10 jaar afgegeven. Ben je geslaagd voor je eerste rijbewijs en kun je niet binnen 2 dagen een afspraak maken? Bel ons dan via 14 0181.

In Nissewaard kunt u uw rijbewijs online verlengen. U haalt het nieuwe rijbewijs dan al na 2 werkdagen in het stadhuis op.  U kunt uw rijbewijs verlengen onder de volgende voorwaarden:

 • U staat ingeschreven in Nissewaard.

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Of u heeft de nationaliteit van 1 van de EU-landen of EER-landen of Zwitserland.

 • Uw rijbewijs is niet door de politie ingenomen. Lees meer op rijksoverheid.nl.

 • U gaat uw rijbewijs verlengen (ook voor code 95) of een categorie uitbreiden. Dus geen 1e rijbewijs.

   Aanvraag

   U doet de online aanvraag gemakkelijk en snel:

   1. Laat een pasfoto maken bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Neem uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee. U vindt een erkende fotograaf of fotocabine met de RDW-locatiewijzer. 

   2. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening voor het nieuwe rijbewijs beveiligd en digitaal naar de RDW toe. Binnen een paar minuten krijgt u van de RDW een e-mail. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt verlengen.

   3. U doet een identiteitscheck met een mobiele telefoon. Heeft u nog geen DigiD-app op uw telefoon? Download deze dan eerst. Daarna kunt u de identiteitscheck doen, lees verder voor meer informatie over de identiteitscheck van DigiD.

   4. Vraag uw rijbewijs aan via de knop 'Rijbewijs verlengen'.

   5. Betaal de kosten via IDEAL.

   6. U krijgt 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaar is.

   7. Haal uw nieuwe rijbewijs op in het stadhuis binnen 3 maanden. Dit kan uitsluitend tijdens de openingstijden van Burgerzaken. Een afspraak is niet nodig. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen. Neem uw huidige rijbewijs mee. Dat levert u in.

   Hoe het precies werkt, ziet u in de instructievideo van de RDW. Of kijk op de website van de RDW.

   Voor de aanvraag van een rijbewijs op het stadhuis moet u een afspraak maken.
   U moet de volgende zaken meenemen wanneer u een rijbewijs komt aanvragen op het stadhuis:

   • Een recente kleurenpasfoto. Let op, het mag niet dezelfde pasfoto zijn die al is gebruikt op uw huidige of vorige rijbewijs. De foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van aanvraag. U kunt een pasfoto laten maken bij een fotograaf of gebruik maken van de pasfoto-automaat in de hal van het stadhuis. Op Rijksoverheid.nl kunt u nagaan wat de eisen zijn aan een pasfoto.
   • Bij verlenging of vernieuwing van uw huidige of verlopen rijbewijs: uw huidige of verlopen rijbewijs. Dit levert u in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.

   • Bij aanvraag eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs.
   • Bij beschadiging van uw huidige rijbewijs: uw huidige rijbewijs.
   • Bij verlies of diefstal: eventueel een proces-verbaal van de Nederlandse politie (zie: Verlies en diefstal).

   Haal uw nieuwe rijbewijs op in het stadhuis binnen 3 maanden. Dit kan uitsluitend tijdens de openingstijden van Burgerzaken. Een afspraak is niet nodig. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen. Neem uw huidige rijbewijs mee. Dat levert u in.

   De kosten voor een rijbewijs online aangevraagd of aan de balie in het stadhuis zijn gelijk:

   • € 51,10 voor de aanvraag van een rijbewijs
   • € 39,65 voor de toeslag voor een spoedprocedure:
   • € 37,40 voor de toeslag vermissing of diefstal

   U betaalt meteen bij de aanvraag, niet bij het ophalen. U kunt in het stadhuis contant of met pin betalen. Bij een online aanvraag betaalt u tijdens het proces via iDeal.

   Voor uw eerste rijbewijs, behalve voor een bromfiets, heeft u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Ook als u uw rijbewijs verlengt kan het zijn dat u opnieuw medisch moet worden gekeurd. Het CBR registreert deze verklaring. De verklaring is 1 jaar geldig.

   U heeft een medische keuring nodig als u:

   • Een medische beperking heeft
   • Een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt

   Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. U kunt de verklaring kopen en invullen via Mijn CBR.

   Verlies of diefstal van uw rijbewijs moet u melden bij de gemeente of de RDW. U ontvangt dan geen proces-verbaal. De melding kunt u direct online doen bij de RDW of u maakt hiervoor een afspraak bij de gemeente en start gelijktijdig de aanvraag voor een nieuw document. Zijn meerdere zaken verloren of gestolen, dan dient u hiervoor aangifte te doen bij de politie.

   Verlies of diefstal in het buitenland
   Bij verlies of diefstal in het buitenland moet u altijd aangifte doen bij de politie ter plaatse. U ontvangt dan een buitenlands aangiftebewijs. Terug in Nederland doet u nogmaals aangifte bij de Nederlandse politie indien u meerdere zaken bent verloren dan uw rijbewijs. Toon daarbij het buitenlandse aangiftebewijs. U ontvangt dan een Nederlands proces-verbaal. U bent verplicht in beide gevallen om vermissingskosten te betalen.

   Een nieuw rijbewijs aanvragen na verlies of diefstal kan alleen op afspraak op het stadhuis. Het is niet mogelijk om online uw aanvraag hiervoor in te dienen.

   Gemiddeld duurt een aanvraag 6 werkdagen, afhankelijk van vakantieperiodes. Kunt u hier niet op wachten en heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u de aanvraag vóór 14.00 uur heeft gedaan, kunt u uw rijbewijs meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Houdt u er wel rekening mee dat een spoedprocedure maximaal 3 werkdagen duurt.

   Een spoedaanvraag is dus niet mogelijk wanneer u deze online wilt verlengen.

   Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel 14 0181 om te overleggen met de gemeente.

   Als u in Nederland gaat wonen kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. De periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U doet dit op afspraak in het stadhuis. De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u bericht.

   Lees meer informatie over Omwisseling buitenlands rijbewijs (RDW.nl)

   Als je 16,5 jaar bent kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Als je voor het examen slaagt en het rijbewijs in je bezit hebt mag je tot je 18e jaar alleen onder begeleiding van een coach autorijden.

   Lees meer informatie over Begeleid rijden 2toDrive (2todrive.nl)

   Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag u op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs is hiervoor verplicht. Wilt u een bromfietsrijbewijs halen en heeft u geen ander rijbewijs? Dan doet u eerst theorie-examen. Daarna legt u het praktijkexamen af. Deze examens doet u bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

   Als u bent geslaagd vraagt u bij de gemeente uw rijbewijs met categorie AM aan. U maakt hiervoor een afspraak voor aan de balie. Kunt u niet binnen 2 werkdagen terecht, neemt u dan contact met Burgerzaken op via 140181. Dit rijbewijs kunt u niet online aanvragen.

   Lees meer informatie over Brommerrijbewijs (CBR.nl)

   Heeft u al een rijbewijs en bent u geslaagd voor een rijexamen voor een ander voertuig? Dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs en moet u aan de balie aangeven dat u voor categorie-uitbreiding komt. Op uw vernieuwde rijbewijs wordt dan ook de nieuwe categorie vermeld. U maakt hiervoor een afspraak voor aan de balie of u vraagt deze online aan.