Cybercrime

De wereld verandert. Alles wordt steeds meer digitaal. Een leven zonder smartphone, computer en internet is ondenkbaar. We zijn meer dan ooit verbonden met elkaar. Dit biedt nieuwe kansen, maar leidt ook tot nieuwe risico’s.

Ook criminelen maken gebruik van digitale middelen. Cybercrime gaat over misdrijven waarbij een computer of een netwerk een rol speelt of noodzakelijk is. 

Meest voorkomende vormen cybercrime

De meest voorkomende vormen van cybercrime zijn phishing, malware, ransomware, DDoS-aanvallen, tikkiefraude en QR-code-fraude.

Phishing betekent dat er wordt gevist naar inloggegevens via e-mail, Whatsapp of sms (smishing). Hierbij doen criminelen alsof het bericht afkomstig is van bijvoorbeeld uw bank en proberen u te overtuigen om inloggegevens te delen.

Er is ook vishing en smishing. Vishing staat voor voice phishing. De aanvaller probeert een valse situatie te creëren door gebruik te maken van een telefonisch gesprek. Veelal door eerst een vals nummer te spoofen (vervalsing van aannemelijk e-mailadres en/of telefoonnummer waardoor crimineel anoniem blijft). Bekijk dit filmpje voor een voorbeeld. Smishing staat voor phishing via een sms-bericht.

Malware verwijst naar ‘malicieuze software’. Deze software heeft een kwaadaardige werking en kan gegevens op uw computer beschadigen of verwijderen. Deze software kan zelfs namens u spam sturen naar de mensen in uw netwerk of geld van uw bankrekening halen. Door het klikken op een bijlage in een (nep-)e-mail of op een link op een website kan de malware zich verspreiden door uw computer.

Ransomware betekent dat uw computer gegijzeld wordt door deze te versleutelen. Tegen betaling kunt u de sleutel krijgen, maar vaak is dit onzeker. U kunt ransomware op uw computer krijgen door onder andere een bijlage in een e-mail te openen of op een advertentie te klikken. Controleer dus altijd goed de afzender van een e-mail of advertentie.  

Bij een DDoS-aanval wordt geprobeerd om websites onbereikbaar te maken door heel veel verkeer tegelijkertijd naar de website te sturen. Hierdoor raakt de server overbelast en kan deze crashen, waardoor de website niet meer bereikbaar is.

Tikkiefraude is dat iemand zogenaamd uw bankgegevens wil controleren door te vragen om een klein bedrag van bijvoorbeeld één cent over te maken via de app Tikkie. Deze persoon is eigenlijk een oplichter die via een nepwebsite aan uw bank- en inloggegevens wil komen.

Door middel van het scannen van een QR-code kunnen criminelen toegang tot uw bankrekening krijgen. Vaak wordt geprobeerd om via een babbeltruc u over te halen deze QR-code te scannen. Deze babbeltruc bestaat uit een logisch en verklaarbaar verhaal waarbij soms onder het mom van geen contant geld te hebben voor parkeergeld en soms onder het mom van iets kunnen winnen, gevraagd wordt om een QR-code te scannen.

Wat doet de gemeente Nissewaard?

De gemeente Nissewaard is aangesloten bij het programma Hackshield. Dit programma is erop gericht om basisschoolleerlingen, en binnenkort ook volwassenen, weerbaar te maken tegen cybercrime. Kijk voor meer informatie op joinhackshield.com.

Wat kunt u zelf doen?

Op maakhetzeniettemakkelijk.nl/online-veiligheid en veiliginternetten.nl. vindt u informatie over wat u zelf kunt doen om cybercrime te voorkomen.

Waar kunt u terecht?

Bent u slachtoffer geworden van cybercrime of wilt u meer informatie?