Expositie: WIJ... doorbreken de cirkel van geweld

Logo: Geweld hoort nergens thuis

Iedereen moet veilig kunnen meedoen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit voor te veel mensen niet vanzelfsprekend. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. De problematiek van huiselijk geweld is complex. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer hiervan.

In de periode van 22 november 2022 tot en met 8 januari 2023 vragen de gemeenten Nissewaard, Goeree-Overflakkee, Voorne aan Zee en Hoekse Waard daarom hier aandacht voor. We doen dit op verschillende momenten en op verschillende manieren.

De landelijke rondreizende expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld, waarin ze gevangen zaten, te doorbreken. Het is van belang om de signalen te herkennen en met die signalen iets te doen, zodat slachtoffers en betrokkenen de cirkel van geweld kunnen doorbreken. Het support, duwtje in de rug is daarbij van cruciaal belang.

WIJ… doorbreken de cirkel van geweldHet houdt niet op, totdat JIJ iets doet


Binnen

De binnenexposities vinden plaats in de gemeente Hoeksche Waard van 22 november 2022 tot en met 8 januari 2023 in Sportcentrum de Boogerd (zwembad), Hortensiastraat 5 in Oud Beijerland en in Alerimus de Buitensluis, Bernhardstraat 25 in Numansdorp.

Buiten

De buitenexpositie staat in de gemeente Nissewaard van 29 november tot en met 27 december 2022 op het Theaterplein 1 (naast theater De Stoep) in Spijkenisse.

Op verschillende data zijn er ervaringsdeskundigen aanwezig. U kunt met hen in gesprek gaan en vragen stellen. Ook weten zij waar u eventueel hulp kunt krijgen. Deze data zijn:

  • Woensdag 30 november van 14:00 - 16:00 uur
  • Zaterdag 3 december van 12:00 - 14:00 uur
  • Dinsdag 6 december van 12:00 - 14:00 uur
  • Donderdag 15 december van 12:00 - 14:00 uur
  • Vrijdag 23 december van 12:00 - 14:00 uur

Alle activiteiten zijn kosteloos. U kunt zich aanmelden voor de onderstaande activiteiten.


Officiële opening van de expositie

Dinsdag 29 november van 16:00 - 18:00 uur | Theater de Stoep

Tijdens de feestelijke opening zullen de bedenkers en makers van de tentoonstelling de totstandkoming van de expositie toelichten, een van de geportretteerde vertelt zijn/haar verhaal en de wethouder onthult de displays waarna iedereen langs de displays op het Theaterplein naast theater De Stoep kan wandelen.


Documentaire: 'Belaagd'

Vrijdag 2 december van 15:00 - 18:00 uur | Theater de Stoep

In de week van Orange the World wordt de voorpremière van de documentaire “Belaagd” vertoont. Deze documentaire gaat over de onveiligheid van vrouwen in de breedste zin. Van straatintimidatie tot het vermoorden van vrouwen.

Iedereen kent de verhalen van vrouwen die nagefloten worden op straat, die twee keer nadenken over hun wandelroute in het donker of erger. Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Bijna iedere vrouw krijgt in verschillende gradaties te maken met (seksuele) intimidatie en fysiek en geestelijk geweld.

In de documentaire Belaagd van Nan Rosens vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, tijdens het uitgaan of thuis. De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Levenslang op je hoede, altijd rekening houden met gevaar. En als het je overkomt, het schuldgevoel en de schaamte om erover te praten.

Na afloop van de documentaire gaat een panel (met onder andere ervaringsdeskundigen, een wijkagent en manager Veilig Thuis) met elkaar en het publiek in debat over het onderwerp ongewenst seksueel overschrijdend gedrag.


Film: 'Jij bent de Baas' (voor professionals enbeleidsmakers)

Donderdag 8 december van 17:00 - 20:00 uur | Boekenberg Spijkenisse

De ervaringsdeskundigen en hulpverleners in de film reconstrueren cruciale momenten waarin keuzes werden gemaakt die tot constructief contact leidden. Maar ze bespreken ook situaties en inschattingen die extra onveiligheid als gevolg hadden en die zelfs leidden tot een breuk in het contact. Wat maakte dat het die ene hulpverlener wel lukte een verbinding tot stand te brengen? Wat was daarvoor nodig? En waarom werkte het soms niet?

Na afloop van de film gaat Team Kim in gesprek met de aanwezigen over het inschatten van onveiligheid, worden er ervaringen uitgewisseld en kunnen er vragen gesteld worden aan ervaringsdeskundigen.


Thuis-Pluis Kwartet (voor ouderen)

Dinsdag 13 december van 10:30 - 12:30 uur | Boekenberg Spijkenisse

In de Huiskamer van de Boekenberg spelen we het Thuis-pluis kwartet en gaan we met elkaar in gesprek gaan over ouderenmishandeling.


Levend boek lenen

Vrijdag 16 december van 10:00 - 13:00 uur | Boekenberg Spijkenisse

Iedereen kan 20 min in gesprek met mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Iemand van wie het levensverhaal afwijkt van de ‘norm’: pleger van huiselijk geweld, slachtoffer van kindermishandeling, slachtoffer van seksueel geweld, eergerelateerd geweld, huwelijksdwang,  KOPP(kind van een ouder met psychische problemen).


Ouderenbijeenkomst

Maandag 19 december van 9:00 - 13:00 uur | Theater de Stoep

Deze bijeenkomst is speciaal voor ouderen. Na ontvangst met koffie/thee en wat lekkers, wordt op een interactieve manier met de ouderen het thema ouderenmishandeling (vorm financieel misbruik) besproken. Er is ook gelegenheid om langs de displays te wandelen en na afloop is er een lunch.


Spel achter de voordeur

Vrijdag 20 december van 10:30 - 12:30 uur | Boekenberg Spijkenisse

Voor iedereen die meer wil weten over huiselijk geweld, gaan we in de Huiskamer van de Boekenberg het spel Achter de Voordeur spelen. Met dit spel kom je meer te weten over geweld achter de voordeur en gaan we met elkaar het gesprek hierover aan.

Op de volgende momenten kun je kennismaken met Vrouwenopvang. Aanmelden is niet nodig.

Woensdag 30 november van 10:00 - 14:00 uur | Oud Beijerland, Thielemond 26 (voormalig schoolgebouw)

Inloop ter kennismaking met Memosa, Powervrouwen en Vrouwenopvang Er is een ervaringsdeskundige en professional aanwezig die alle vragen kan beantwoorden, iedereen inclusief kinderen zijn welkom.

Vrijdag 2 december 10:00 - 14:00 uur | Enver, Jan Campertlaan 2a in Spijkenisse

Inloop ter kennismaking met Enver, Powervrouwen en Vrouwenopvang Er is een ervaringsdeskundige en professional aanwezig die alle vragen kan beantwoorden, iedereen inclusief kinderen zijn welkom.

Woensdag 7 december 10:00 - 14:00 uur | kantoor van CJG, de Vliet 2 in Hellevoetsluis

Inloop ter kennismaking met Powervrouwen en Vrouwenopvang. Er is een ervaringsdeskundige en professional aanwezig die alle vragen kan beantwoorden, iedereen inclusief kinderen zijn welkom.

We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof huiselijk geweld en kindermishandeling niet bestaat. JIJ kunt iets doen en ervoor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk op huiselijkgeweld.nl voor meer informatie over huiselijk geweld.

Vermoed jij in je omgeving huiselijk geweld of kindermishandeling? Via ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten om iets te doen.

Je kunt ook altijd bellen, chatten of mailen met Veilig Thuis Rotterdam. Dat mag ook anoniem. Dit kan als er geweld plaatsvindt bij jou thuis, maar ook als je het vermoedt bij iemand anders. Als je belt krijg je een medewerker aan de lijn die luistert naar je verhaal, vragen stelt en die van jou beantwoordt. De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen. Bel 24/7 gratis naar (0800) 2000 of chat tussen 09:00 - 17:00 uur via veiligthuisrr.nl.

De Kindertelefoon is er speciaal voor kinderen. Bel gratis naar (0800) 0432, dagelijks bereikbaar van 11:00 - 21:00 uur of chat via kindertelefoon.nl.

Is er direct gevaar, bel dan de politie via 112. Denk je aan zelfmoord en heb je nu hulp nodig, kijk op 113.nl of bel gratis naar (0800) 0113.

De expositie is gemaakt door stichting Open Mind. Deze stichting brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Kijk voor meer infomatie over Open Mind op stichtingopenmind.nl.

Heeft u nog vragen? Laat het ons weten via een e-mail aan GHNT@nissewaard.nl.

Mounir Raji @ Visionary Agency | Styling: Richard Schreefel | stichting Open mind