Incidenten en rampen

Tijdens incidenten is het vaak lastig om in de wirwar van media (televisie, internet, sociale media) betrouwbare informatie te vinden. Op rijnmondveilig.nl van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vindt u betrouwbare informatie over risico’s, incidenten en rampen in de regio Rotterdam-Rijnmond. De Veiligheidsregio gebruikt een mix van websites, NL-Alert, X en Facebook om de bevolking en de media te informeren en/of te alarmeren bij rampen en incidenten. Radio Rijnmond is de regionale calamiteitenzender.

Bij een groot ongeval met grote gevolgen voor grote groepen inwoners in het verzorgingsgebied van RTV Rijnmond, kunnen de hulpdiensten Radio Rijnmond inschakelen als calamiteitenzender. De hoofdredactie van RTV Rijnmond krijgt in dat geval een verzoek van de hulpdiensten om Radio Rijnmond als calamiteitenzender te mogen gebruiken. De hoofdredactie geeft altijd gehoor aan zo'n verzoek. Als Radio Rijnmond eenmaal calamiteitenzender is geworden, kunnen de hulpdiensten of de burgemeester van een getroffen gemeente via Radio Rijnmond officiële mededelingen doen aan de burgers. Voor en na die mededelingen is Radio Rijnmond een gewone nieuwszender.

De website Rijnmond.nl en TV Rijnmond zijn door de overheid niet aangewezen als calamiteitenzender.

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op uw mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen.   Via de instelhulp kunt u uw telefoon instellen voor berichten van NL-Alert.

Hoe werkt het?

De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is.. De berichten worden alleen uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Uw naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.

Wanneer wordt het gebruikt?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of noodweer.

Meer informatie over NL-Alert vindt u op nl-alert.nl.

Rijnmondveilig.nl informeert en alarmeert bij incidenten, rampen en crises 24 uur per dag, 7 dagen per week. Op deze website staat informatie van de brandweer, ambulancedienst, 112-meldkamer, politie, gemeenten en andere partners.

Op rijnmondveilig.nl vind u actuele informatie en updates over grote en kleine incidenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een brand in uw woonwijk, een stroomstoring, asbestverontreiniging of een groot verkeersongeval. Bij grote incidenten of rampen waarbij er direct gevaar is voor de omgeving alarmeert rijnmondveilig.nl iedereen die zich heeft aangemeld.

Hiernaast vindt u op rijnmondveilig.nl veel informatie en tips over hoe u zich kunt voorbereiden op bijvoorbeeld hoog water, uitval van gas en stroom, ordeverstoringen of hoe u bijvoorbeeld brand voorkomt. Ook op de landelijke website Denkvooruit.nl vind u informatie over verschillende (nood)situaties en risico's.

U kunt op diverse manieren op de hoogte te blijven van al het nieuws, actuele incidenten en rapporten die op rijnmondveilig.nl worden geplaatst. Dit kan via de App, Facebook, X, WhatsApp en een RSS-feed.

Aanmelden kan via rijnmondveilig.nl.