Veilig Thuis: meldpunt huiselijk geweld

Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Als je zelf slachtoffer bent, als iemand anders (misschien) slachtoffer is, of als je zelf geweld gebruikt. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Als je zelf slachtoffer bent, ben je dus niet de enige.

Wat is Veilig Thuis?

Veilig Thuis is er voor advies en hulp rond huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij Veilig Thuis kunnen mensen terecht die hulp zoeken of zich zorgen maken over anderen. Vaak gaat het om problemen die al lang bestaan en die je niet zonder hulp van anderen kunt oplossen. Maar het kan ook gaan om vermoedens: je denkt dat mensen of kinderen niet veilig zijn maar je weet het niet zeker. Veilig Thuis werkt samen met de mensen om wie het gaat en oefent druk uit als het nodig is. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten! Ben jij dat?

Wat doet Veilig Thuis?

 • Advies over wat jij zelf kunt doen als er (misschien) sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling
 • Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis over huiselijk geweld of kindermishandeling of een vermoeden daarvan
 • Veilig Thuis onderzoekt wat er aan de hand is
 • Veilig Thuis doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging •Veilig Thuis organiseert de juiste hulp


Wat gebeurt er als je belt?

Je kunt bellen voor advies of hulp. Je krijgt een medewerker aan de lijn, die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet je verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt de medewerker samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp meteen organiseren. Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms moet eerst uitgezocht worden of er wel sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. Dan doet Veilig Thuis eerst onderzoek. Ook in een onderzoek werkt Veilig Thuis zoveel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is. Als je twijfelt, bel dan anoniem voor advies. Want anders gebeurt er niets en gaat het geweld gewoon door.

Voorbeelden van geweld

 • Slaan, schoppen en andere lichamelijke vormen van geweld
 • Seksueel geweld: aanraken of seks tegen je zin of chantage via sociale media •
 • Geestelijk geweld: uitschelden, vernederen, dreigen met geweld, je spullen kapotmaken, als je zelf niets mag beslissen, als je steeds vervelende dingen over jezelf te horen krijgt, als je bang gemaakt wordt
 • Ouderenmishandeling: vastbinden, slaan of verwaarlozing van een oudere, geld of spullen afhandig maken
 • Huwelijksdwang: als je moet trouwen tegen je zin, of als je niet mag scheiden
 • Verwaarlozing: als een kind niet krijgt wat het nodig heeft, bijvoorbeeld eten, kleding of liefdevolle aandacht
 • Als kinderen getuige zijn van geweld in hun gezin, dan is dat ook kindermishandeling


Hoe kan ik een Veilig Thuis organisatie vinden in mijn buurt?

Overal in Nederland zijn Veilig Thuis organisaties. Veilig Thuis is te bereiken via het landelijke telefoonnummer 0800 - 2000 (gratis). Na het inspreken van gemeente/woonplaats word je direct doorverbonden met Veilig Thuis in je eigen regio. Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag). Je kunt ook op de website kijken: vooreenveiligthuis.nl.