Let op: op 15 maart 2023 kan er gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezing én de waterschapsverkiezingen. Mag u voor beide verkiezingen stemmen? Dan krijgt u dus 2 stempassen, één voor de waterschapsverkiezing en één voor de Provinciale Statenverkiezing. Op het stembureau levert u beide stempassen in en krijgt u 2 stembiljetten. In het stemlokaal is voor elke verkiezing een aparte stembus. U stopt vervolgens elk stembiljet in de bijbehorende stembus.
Hoe werkt het?
- Uiterlijk 2 weken voor de verkiezing ontvangt u uw stempas.
- Neem uw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau.
- Op het stembureau levert u uw stempas in. Laat ook uw identiteitsbewijs zien aan het stembureaulid.
- Op het stembureau krijgt u een stembiljet. Hierop staan alle lijsten (partijen) die meedoen aan de verkiezing. Ook staan hierop alle kandidaten op wie u kunt stemmen.
- Het stembiljet neemt u mee in het stemhokje. De stemming is geheim. De stemhokjes in het stemlokaal staan zo, dat niemand kan zien op wie u stemt. Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen hulp krijgen in het stemhokje.
- Met een rood potlood kleurt u het rondje in voor de naam van de persoon op wie u wilt stemmen.
- U kunt het stembiljet ook leeg laten. Dat heet blanco stemmen.
- Vouw het stembiljet zo op dat niemand uw keuze kan zien.
- Hierna stopt u het stembiljet in de stembus.
Bekijk de stappen in beeld en tekst. Stemmen: hoe werkt dat?
Blanco stemmen
Wilt u geen kandidaat kiezen, maar wel uw stemrecht gebruiken? Dan kunt u een blanco stem uitbrengen. U gaat dan wel naar het stemhokje, maar kiest geen kandidaat. U vult dus niets in op het stembiljet.
Uw blanco stem heeft geen invloed op de zetelverdeling. Een blanco stem of een niet-uitgebrachte stem gaat dus niet naar de grootste partij. Een blanco stem telt wel mee bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.