Zonnepanelen

U woont in Nissewaard en wilt stroom opwekken via zonnepanelen. Dat is vaak een uitstekende manier om uw energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzame wereld. Maar wat zijn de voordelen en waar moet u op letten? Zonnepanelen voorzien op een duurzame manier in een groot deel van uw stroombehoefte. Zonlicht is onuitputtelijk en bij de omzetting van zonlicht naar elektriciteit komen geen broeikasgassen of andere schadelijke stoffen vrij. Ook bij bewolkt weer en in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen worden steeds beter betaalbaar. De prijs is de afgelopen 5 jaar met bijna een kwart gedaald. Als u in zonnepanelen investeert, kunt u een rendement verwachten dat vergelijkbaar is met 5% op een spaarrekening. Zonnepanelen zijn relatief snel en gemakkelijk te installeren.

Is mijn dak geschikt?

Bij het plaatsten van zonnepanelen is het belangrijk om naar de staat van het dak te kijken. Is de dakbedekking van jouw platte dak ouder dan 10 jaar of zijn jouw dakpannen op het schuine dak ouder dan 50 jaar? Dan kan het verstandig zijn om eerst hier mee aan de slag te gaan. Zonnepanelen hebben namelijk een levensduur van ruim 25 jaar. Vervang dan eerst de dakbedekking en bedenk hierbij of het verstandig is om extra isolatie toe te voegen.

Veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar op het ene dak is het rendement hoger dan op het andere. Wilt u meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Bekijk dan de veelgestelde vragen of factsheet over zonnepanelen op duurzaambouwloket.nl.

Heb ik een vergunning nodig?

In principe heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Tenzij uw huis in een beschermd dorps- of stadsgezicht staat of de status van monument heeft. Voor het plaatsen van zonnepanelen, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees hier alles over op de website van het gemeentelijke energieloket Duurzaam Bouwloket op duurzaambouwloket.nl.

Duurzaamheidslening gemeente Nissewaard

Uw woning energiezuinig maken. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee. Energiebesparende maatregelen kosten wel geld. De gemeente kan u daarbij financieel helpen met een lening. Als eigenaar van uw huis kunt u een duurzaamheidslening van maximaal € 25.000 aanvragen. U kunt de lening ook gebruiken voor de aankoop en installatie van zonnepanelen.

Zonnepanelen combineren met een groen dak

Het combineren van zonnepanelen met een groen dak levert een hoger rendement (gemiddeld 5% hoger) van de zonnepanelen op. Wilt u naast het plaatsen van zonnepanelen ook een groen dak aanleggen? De gemeente kan u (naast een lening voor de zonnepanelen) financieel helpen met een subsidie voor een groen dak.

Bij de combinatie van een groen dak met zonnepanelen is het extra van belang dat het dak genoeg draagkracht heeft voor beiden maatregelen. Als u dit zeker wilt weten, laat dan een constructieberekening uitvoeren door een gediplomeerd constructeur.