Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor.

Sinds 26 oktober 2021 gelden landelijke maatregelen tegen vogelgriep. In sommige regio's, waaronder deze regio, moeten commerciĆ«le houders hun vogels ophokken en moeten particuliere houders hun risicovogels afschermen. Alle commerciĆ«le houders moeten eerder melding maken bij verhoogde sterfte van pluimvee. Het is in heel Nederland verboden om locaties met risicovogels te bezoeken, behalve voor bijvoorbeeld dierenartsen en personeel. 

Nieuws

In Rozenburg is op een kleinschalige houderij met kippen vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden ongeveer 70 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Lees meer
Kinderboerderij De Trotse Pauw is vrij van vogelgriep. In augustus 2022 werd op de kinderboerderij vogelgriep vastgesteld waarna alle vogels geruimd moesten worden. Na drie maanden van leegstand en het regelmatig ontsmetten van de hokken mochten er in januari weer nieuwe vogels komen. Lees meer
In Spijkenisse is op donderdag 25 augustus op de kinderboerderij ‘De Trotse Pauw’ vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het besmettelijke virus te voorkomen, zijn alle 106 hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Lees meer

Als vogels zijn besmet met het vogelgriepvirus worden de dieren erg ziek, zij krijgen luchtwegproblemen en worden erg sloom. Vaak gaan de vogels snel dood. Heeft men het idee dat hun eigen vogels ziek zijn, dan wordt men verzocht om contact op te nemen met de eigen dierenarts. Als de dierenarts denkt aan vogelgriep moet deze dat melden bij de NVWA.

Als mensen in Nissewaard dode vogels tegenkomen in de openbare ruimte, wordt verzocht om de vogels niet aan te raken. Maak een melding hiervan bij Reinis. Dat kan via chatservice op de website, maar ook telefonisch. Zij zorgen voor ruiming en de melding bij de NVWA.

Vogelgriep is meestal niet gevaarlijk voor mensen. De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein en vogelgriep komt bij mensen haast niet voor. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten. Het RIVM heeft een lijst met veel gestelde vragen over de vogelgriep die men kan raadplegen.

Pluimvee of vogels worden na infectie snel ziek. Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste klachten zijn:

  • algehele duidelijke sloomheid
  • de dieren maken geen geluid meer

Vervolgens krijgen de dieren klachten zoals:

  • ademhalingsproblemen
  • diarree
  • oogontstekingen
  • plotselinge sterfte