Vogelgriep

Vogelgriep (aviaire influenza) is een virusziekte die gevaarlijk is voor veel verschillende vogelsoorten. Bijvoorbeeld voor pluimvee, zoals kippen, kalkoenen en eenden. Heeft u een pluimveebedrijf en hebben uw dieren misschien vogelgriep? Meld dit bij de NVWA. Dit is verplicht. Er is ook een meldingsplicht voor vogelgriep bij zoogdieren.

Als u in Nissewaard een dode vogel tegenkomt in de openbare ruimte, raak dan de vogel niet aan. Maak een melding hiervan bij Reinis. Dat kan via chatservice op de website, maar ook telefonisch. Zij zorgen voor ruiming en de melding bij de NVWA.

Geldt er op dit moment een landelijke ophokplicht?
Kijk hier voor actuele informatie op maatregelen tegen vogelgriep.

Nieuws

In Rozenburg is op een kleinschalige houderij met kippen vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden ongeveer 70 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Lees meer
Kinderboerderij De Trotse Pauw is vrij van vogelgriep. In augustus 2022 werd op de kinderboerderij vogelgriep vastgesteld waarna alle vogels geruimd moesten worden. Na drie maanden van leegstand en het regelmatig ontsmetten van de hokken mochten er in januari weer nieuwe vogels komen. Lees meer
In Spijkenisse is op donderdag 25 augustus op de kinderboerderij ‘De Trotse Pauw’ vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het besmettelijke virus te voorkomen, zijn alle 106 hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Lees meer

Als vogels zijn besmet met het vogelgriepviris worden ze erg ziek. Ze krijgen luchtwegproblemen en worden erg sloom. Vaak gaan de vogels snel dood. Heeft u het idee dat uw eigen vogels ziek zijn, neem dan contact op met uw dierenarts. Als de dierenarts denkt aan vogelgriep moet hij of zij dat melden bij de NVWA.

Als u in Nissewaard een dode vogel tegenkomt in de openbare ruimte, raak dan de vogel niet aan. Maak een melding hiervan bij Reinis. Dat kan via chatservice op de website, maar ook telefonisch. Zij zorgen voor ruiming en de melding bij de NVWA.

Vogelgriep is meestal niet gevaarlijk voor mensen. De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein en vogelgriep komt bij mensen haast niet voor. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten. Het RIVM heeft een lijst met veel gestelde vragen over de vogelgriep die men kan raadplegen.

Pluimvee of vogels worden na infectie snel ziek. Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste klachten zijn:

  • algehele duidelijke sloomheid
  • de dieren maken geen geluid meer

Vervolgens krijgen de dieren klachten zoals:

  • ademhalingsproblemen
  • diarree
  • oogontstekingen
  • plotselinge sterfte