Bijzondere bijstand

Heeft u een laag inkomen en onverwacht hoge kosten? Dan kunt u in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Het is belangrijk dat u de aanvraag instuurt voordat u de uitgave doet. Daarmee voorkomt u financiële problemen. U kunt een aanvraag voor bijzondere bijstand online regelen.

Wanneer u geen bijstandsuitkering ontvangt van de gemeente Nissewaard kunt u niet online uw aanvraag indienen maar moet u het uitgebreide aanvraagformulier downloaden.

Voorwaarden

Soms zijn er bijzondere omstandigheden in uw leven waardoor u hoge kosten heeft. Om een bijzondere bijstand te ontvangen gelden de volgende voorwaarden:

  • De kosten zijn noodzakelijk
  • U heeft als alleenstaande of als gezin niet genoeg geld om de kosten zelf te betalen
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit en u woont in Nederland.

Uw aanvraag wordt beoordeeld op grond van uw individuele situatie. De kosten kunnen eenmalig zijn, maar ook vaker voorkomen.

Vermogen

Om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand moet uw vermogen onder een bepaalde drempel blijven. Dit is de zogenaamde Vermogensdrempel.

Gezinssituatie Vermogensdrempel
Alleenstaande € 6.295
Alleenstaande ouder € 12.590
Echtpaar € 12.590

Inkomen

Hoe hoog mag uw netto-inkomen zijn om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen? De gemeente beoordeelt uw inkomen aan de hand van uw persoonlijke situatie.

Bijzondere bijstand: voor wie?

Bijzondere bijstand is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. De regeling is ook voor mensen die loon, pensioen of een ander soort uitkering ontvangen. Een minimuminkomen is dus geen vereiste. Wel geldt: hoe hoger uw inkomen (en meer draagkracht) hoe minder bijzondere bijstand. In het algemeen geldt dat u geen draagkracht heeft als u een inkomen heeft op bijstandsniveau. De gemeente kijkt ook naar het inkomen en vermogen van uw overige gezinsleden.

Aanvraagformulier

Wanneer u geen bijstandsuitkering ontvangt van de gemeente Nissewaard kunt u het uitgebreide aanvraagformulier downloaden.

Het aanvraagformulier en de benodigde stukken voor de aanvraag kunt u afgeven op het plein Werk en Inkomen of opsturen naar:

Gemeente Nissewaard
t.a.v. afdeling Inkomen
Postbus 25
3200 AA Spijkenisse

Ontvangt u wel een bijstandsuitkering dan is het indienen van een verkorte aanvraag bijstand online mogelijk.