Urgentieverklaring

Wanneer je door een persoonlijke noodsituatie niet meer in jouw woning kunt blijven wonen, kun je misschien een urgentieverklaring krijgen. Met deze verklaring krijg je voorrang bij woningcorporaties bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Als er meerdere mensen een urgentieverklaring hebben, krijgt diegene die het langst wacht als eerste een woning aangeboden. In de verklaring staat op welke woningen je kunt reageren. Bij urgentie wordt geen rekening gehouden met jouw woonwensen en je kunt met de verklaring ook geen voorrang krijgen op andere soorten woningen.

Je betaalt € 45,- voor een aanvraag.

Als je een aanvraag doet vanwege medische redenen, betaal je € 34,- extra. Dit komt omdat een medisch adviseur jouw aanvraag dan moet beoordelen. De totale kosten voor de aanvraag zijn dan € 79,-.

Je krijgt de kosten voor een aanvraag niet terug. Ook niet wanneer jouw aanvraag wordt afgewezen.

Na het krijgen van de verklaring moet je zelf 3 maanden lang zoveel mogelijk reageren op woningen die aan de eisen van jouw urgentieverklaring voldoen, via woonnet-rijnmond.nl .

In de urgentieverklaring staat op wat voor soort woning je kan reageren. Niet elke woning is dus geschikt. Met een urgentie is het de bedoeling om jouw probleemsituatie zo snel mogelijk op te lossen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met jouw woonwensen. Je kunt met de verklaring geen voorrang krijgen op andere woningen.


Op deze website adverteren de verhuurders dagelijks hun nieuwste woningaanbod.  Na afloop van de 1e urgentietermijn heeft u misschien recht op bemiddeling voor een woning. Dit wordt de bemiddelingsfase genoemd.

Is de aanvraag compleet en u heeft de kosten van de urgentie voldaan, dan ontvangt u binnen 8 weken bericht. Als voor het onderzoek meer tijd nodig is (bijvoorbeeld bij medisch onderzoek), wordt deze termijn mogelijk verlengd. De behandeling van uw aanvraag bestaat uit diverse stappen. De medewerker, die de aanvraag in behandeling heeft, houdt u schriftelijk of telefonisch op de hoogte van de voortgang. Als je aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je de urgentieverklaring per post.

Als je aanvraag niet wordt goedgekeurd ontvang je een brief met daarin de reden en uitleg over hoe je bezwaar kan maken.

Zonder een urgentieverklaring kan je zelf op zoek naar een geschikte woning via woonnetrijnmond of via een particuliere verhuurder.

De urgentie wordt ingetrokken:

  • Wanneer je 2 geschikte woningen weigert. Wanneer je wordt uitgenodigd om een woning te bekijken en je reageert niet op de uitnodiging, wordt dit ook als een weigering gezien
  • Wanneer je onvoldoende op geschikte woningen op de website woonnetrijnmond.nl reageert, terwijl er binnen de zelfzoektermijn genoeg aanbod was
  • Als een wijziging in je situatie ontstaat waardoor de urgentieverklaring die is afgegeven niet meer past bij je persoonlijke situatie

Belangrijk: houd er rekening mee dat je na het intrekken van de urgentie 2 jaar lang geen urgentie meer kunt krijgen voor hetzelfde probleem.

Heb je vragen over een urgentieverklaring? Bel ons gerust via 14 0181 of mail je vragen naar urgenties@nissewaard.nl.

Een aanvraag doen voor urgentie kan alleen via de bovenstaande knop 'Aanvragen'.