In Nissewaard staan ongeveer 33.000 straat- en laanbomen en hebben we 74,6 hectare bosplantsoen, waaronder de parkbossen Park Waterland, Hartelpark en Park Vogelenzang. Een bosplantsoen is een combinatie van bomen, struiken en kruiden die in een bepaald vak staan. Bomen en bosplantsoenen zijn belangrijk voor onze leefomgeving en de biodiversiteit. Ze produceren zuurstof, geven verkoeling en dragen bij aan een geschikt leefklimaat. Daarnaast zorgen bomen voor een aantrekkelijk straatbeeld in alle seizoenen. De gemeente onderhoudt deze bomen en bosplantsoenen.

Duurzaam planten
Als we een boom planten houden we goed rekening met de groeiruimte boven en onder de grond. Ook planten we meer soorten (bloeiende) bomen om de biodiversiteit en de natuurwaarde te bevorderen. Bomen moeten soms wijken als gevolg van bouwwerkzaamheden of als we de buitenruimte opnieuw inrichten. Nissewaard werkt volgens de Wet natuurbescherming. Dat betekent dat we altijd rekening houden met broedende vogels en beschermde planten. Per situatie beoordelen we de bomen en indien mogelijk verplaatsten we ze.
Een bosplantsoen bestaat uit meerdere lagen van bomen, struiken en kruiden. Een struik is een houtige plant, die zich boven of in de grond vertakt in een aantal takken en heeft geen stam. Struiken worden daardoor niet zo hoog als vele boomsoorten. Tot de laag van kruiden behoren grassen, mossen, paddenstoelen, varens en andere planten zoals brandnetel en paardenbloem. Het is belangrijk een gevarieerd bosplantsoen te ontwikkelen qua soort en leeftijdsopbouw. Verschillende soorten planten en bomen dragen bij aan de biodiversiteit. Als het aandeel van de bomen te groot is krijgen de struiken te weinig licht en verdwijnen. Daarom is het noodzakelijk om de bomen uit te dunnen, zodat de struiklaag weer terugkomt. Iedere laag speelt een belangrijke rol in het bosplantsoen. Het moet een thuis zijn voor verschillende diersoorten. Kleine zoogdieren, vlinders, torren, bijen en andere insecten zijn te vinden in de kruidlaag. De laag daarboven is de struiklaag, hier nestelen tuin- en parkvogels. Zij voeden zich met de insecten van de kruidlaag en zoeken veiligheid in de struiken. Zij verschuilen zich tegen roofvogels, zoals buizerds en gaaien, die in de boomlaag zitten.
Inspectie, onderhoud en kappen
Straat- en laanbomen
Bomenexperts van Bomenwacht Nederland controleren in opdracht van de gemeente in een cyclus van drie jaar alle straat- en laanbomen op veiligheid, gezondheid en onderhoud. Dit gebeurt in de periode september tot en met december. Hierbij houden de bomenexperts rekening met de snoeibehoefte en de doorrijhoogte. Sommige bomen controleren ze jaarlijks, bijvoorbeeld vanwege een ziekte.
Op basis van de inspecties van Bomenwacht Nederland weten we welk onderhoud er nodig is aan de straat- en laanbomen. Deze onderhoudswerkzaamheden voeren we vervolgens per deelgebied uit. In de periode van februari tot en met oktober komen deze deelgebieden allemaal aan de beurt voor het benodigde onderhoud.
Bosplantsoenen en parkbossen
Bomenwacht Nederland inspecteert in een cyclus van drie jaar alle bosplantsoenen en parkbossen in Nissewaard op twee veiligheidsrisco’s voor de omgeving: de zogenoemde takbreuk- en windworpzone. In de takbreukzone kan tot 5 meter buiten de rand van een weg of wandelpad een afbrekende tak gevaar opleveren. De windworpzone is het gebied waar een omvallende boomstam kan leiden tot een risico voor de omgeving. Als uit de inspectie blijkt dat een aantal bomen valgevaar op kan leveren voor gebruikers van wegen en wandelpaden, neemt de gemeente passende maatregelen. Ieder najaar en voorjaar voeren wij in heel Nissewaard reguliere onderhoudswerkzaamheden uit aan alle bosplantsoenen en parkbossen.
Kort snoeien noodzakelijk
Ieder najaar worden de randen van de bosplantsoenen flink kort gesnoeid. Zo voorkomen we overlast van overhangende takken. Ook zorgen we zo voor een veilige situatie, want door zo kort te snoeien verwijderen we meteen breukgevaarlijk hout dat bij veel wind letsel zou kunnen veroorzaken bij voetgangers of fietsers. Het duurt ongeveer tot de zomer tot de plantsoenen weer wat voller zijn.
Kappen van bomen
Bomen die gekapt moeten worden, krijgen een speciaal lint om de stam heen. Zo kun je zien welke boom binnenkort gekapt wordt. Het lint verwijst naar deze projectpagina voor meer informatie. Alleen de bomen die tot een bosplantsoen behoren, krijgen geen lint. Deze krijgen een stip. Dit heet blessen.
Om invulling te geven aan de Wet Natuurbescherming controleert een ecoloog voorafgaand aan werkzaamheden de te rooien bomen en de werkomgeving op aanwezigheid van beschermde soorten. Als een beschermde soort wordt aangetroffen, kappen we de betreffende boom voorlopig niet.
Planning
Onderhoud bosplantsoenen en parkbossen.
Op dit moment zijn er geen werkzaamheden.
Kapmomenten van straat- en laanbomen
Op basis van het reguliere beheer van straat- en laanbomen staan de volgende kapmomenten gepland:
Daarnaast kan het bij een herinrichtingsproject of nieuwbouwproject noodzakelijk zijn straat- of laanbomen te verwijderen. Ook op gemeentelijke accommodaties kan dit vanwege veiligheid nodig zijn. De volgende kapmomenten staan gepland:
Parkeerterrein D. Losstraat. Tien bomen die in matige conditie verkeren worden gekapt. Na de herinrichting van het parkeerterrein worden er een viertal nieuwe bomen in het volgende plantseizoen (december 2022) weer aangeplant.
Kometenstraat, Spijkenisse: 10 bomen
Nico de Regtplein (Gouwershoeck), Geervliet, kappen 123 bomen. Het plein wordt opnieuw ingericht met nieuw groen. Zie brief kapmelding (pdf; 4,78 MB).
Mizarstraat, Spijkenisse: kap gele treurwilg en drie platanen; herplant van 5 bomen.
Neptunesstraat, Spijkenisse: kap 6 zwarte walnoot, 1 zilverlinde, 1 beuk en 1 amberboom.
- Sterrenkwartier Hoog, kappen van 59 bomen. Februari 2022.
Volkstuinencomplex Veertig Morgenweg 1, Spijkenisse. Kap van 3 bomen en overige 39 aanwezige populieren kandelaberen (afzetten van takken om takbreuk te voorkomen). Tegelijk wordt ook het bosplantsoen rondom de volkstuinen gesnoeid.
Bernissebad Meeldijk, Heenvliet. Kap van 16 bomen, snoeien overige bomen en uitdunning bosplantsoen.
Kappen 2 bomen aan de kruising De Ritte-Hekelingseweg
Eikenprocessierups
Iepenziekte
Beleid en uitvoering
In de zomer en in het najaar wordt een derde van alle bomen geïnspecteerd. Tijdens deze Boomveiligheidscontrole wordt genoteerd waar gesnoeid moet worden en welke bomen dood of ziek zijn. Het kappen en snoeien gebeurt tussen februari en oktober. Er wordt gewerkt volgens een zogenaamde Uitvoeringsagenda. Bomen die gekapt worden, krijgen een speciaal lint om de stam heen. Alleen de bomen die tot een bosplantsoen behoren, krijgen geen lint. Deze krijgen een stip. Dit heet blessen. Het beleid rondom het beheer van bomen staat in het Beheerplan Bomen.
Overlast of zieke boom melden
De gemeentelijke bomen worden regelmatig geïnspecteerd. Helaas is het niet altijd mogelijk om alle overlast die bomen veroorzaken, te voorkomen. Met de boomcontroles werken we preventief om overlast door snoeiachterstand en omwaaiende bomen of vallende takken te voorkomen. Ook proberen we ziektes en plagen in de kiem te smoren. Maar in eerste instantie streven we er altijd naar bomen te behouden.
Ervaart u overlast van bomen? Of heeft u een zieke boom of plaag geconstateerd? Maak dan een Melding Openbare Ruimte. Klachten over bladeren, zonnepanelen, zaden en vruchten zijn over het algemeen geen redenen om bomen te kappen.