Ook Nissewaard levert een bijdrage aan de regionale windenergie-afspraken. In samenspraak met de gemeenteraad is in 2017 het gebied Brielse Maasdijk als zoeklocatie naar voren geschoven. Hier moet voor het einde van 2025 minimaal 18 MW aan opgesteld windvermogen komen.
HVC Landwind wil daarvoor vijf windturbines aan de Brielse Maasdijk bouwen. Drie aan de westzijde en twee aan de oostzijde van de Hartelbrug. In december 2022 heeft HVC voor de vijf windturbines een vergunning aangevraagd bij de gemeente.
Hoe staat het met de vergunningsaanvraag?
De gemeente heeft deze aanvraag inmiddels beoordeeld. Voor het verlenen van de vergunning is een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) nodig van de gemeenteraad. Bij het voorlopige besluit op 2 november 2023 heeft de raad gezegd de vvgb niet af te geven. Het college heeft daarom op 12 december ingestemd met een ontwerp-weigeringsbesluit.
Tot 24 januari 2024 kon iedereen die dat wilde, reageren op dat besluit met een zienswijze. De zienswijzen worden meegenomen in het definitieve besluit over de vergunningsaanvraag voor windpark Brielse Maasdijk. Naar verwachting is dat in september 2024.
Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief als u direct op de hoogte wilt zijn van het laatste nieuws of houd de nieuwspagina en sociale media van gemeente Nissewaard in de gaten.
Hieronder worden de belangrijkste vragen over de besluitvorming beantwoord. Staat uw vraag er niet bij? Stuur deze dan naar duurzaamheid@nissewaard.nl. Wij doen ons best om u zo snel mogelijk te antwoorden.
Tijdens twee informatieavonden op 11 en 13 december 2023 is er meer verteld over het voorlopige besluit van het college om geen vergunning te geven voor vijf windturbines aan de Brielse Maasdijk. Heeft u dat gemist of wilt u de informatie nog een keer nalezen? Download hier de de presentatie.
- 9 oktober 2024: Gemeenteraadsbesluit verklaring van geen bedenkingen
- Oktober 2024: Collegebesluit op vergunningaanvraag
- Oktober 2024: Start beroepstermijn van zes weken tegen collegebesluit
Schrijf u in voor de nieuwsbrief als u direct op de hoogte wilt zijn van het laatste nieuws of houd de nieuwspagina en sociale media van gemeente Nissewaard in de gaten.
Heeft u een vraag over het project windpark Brielse Maasdijk? Bel dan met het programmateam Duurzaamheid, via telefoonnummer: 14 0181 of mail naar duurzaamheid@nissewaard.nl.
Vragen en antwoorden
Bij de ontwikkeling van de locatie Brielse Maasdijk zijn meerdere partijen betrokken, met ieder een eigen rol. Onderstaand overzicht laat zien hoe deze rolverdeling eruitziet.
Met een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) zegt de gemeenteraad geen bezwaar te hebben tegen het verlenen van een omgevingsvergunning. De gemeenteraad toetst daarvoor de vergunningsaanvraag aan een goede ruimtelijke ordening. Dat betekent dat de raad de impact van windmolens op de omgeving, moet afwegen tegen algemene belangen zoals de energietransitie, het tegengaan van klimaatverandering, waterveiligheid en ander overheidsbeleid, maar ook het belang van de aanvrager zelf.
Het college heeft een vggb nodig om de vergunning te mogen verlenen.
Het college heeft de vergunningsaanvraag van HVC Landwind getoetst aan een goede ruimtelijke ordening. Dat betekent dat het college de impact van windmolens op de omgeving, moet afwegen tegen algemene belangen zoals de energietransitie, het tegengaan van klimaatverandering, waterveiligheid en ander overheidsbeleid, maar ook het belang van de aanvrager zelf.
Bij die afweging heeft het college geen juridisch doorslaggevende redenen gevonden om de vergunning te weigeren, ook omdat de gemeente een streng normenkader als voorwaarde stelt.
De gemeente bekijkt samen met onafhankelijke experts de zienswijzen en schrijft alle belangrijke punten voor of tegen het besluit op in wat we een nota van zienswijzen noemen.
Als in verschillende zienswijzen dezelfde punten staan worden die samengevat en een keer beantwoord.
In de nota wordt ook advies gegeven of door de zienswijzen het besluit om de vergunning niet af te geven, aangepast moet worden. Dat kan gaan over de redenen voor het besluit of om het besluit zelf. De raad neemt op basis van de zienswijzen het definitieve besluit over de VVGB.
Volgens de Commissie staat in het rapport nog niet duidelijk genoeg welke maatregelen voor geluid, slagschaduw, (externe) veiligheid, natuur en landschap daadwerkelijk genomen gaan worden. Die informatie is al wel in andere stukken te vinden (bijvoorbeeld in de ontwerp-beschikking).
Dit komt doordat na het opstellen van de MER-rapportage twee jaar geleden de tijd niet stil heeft gestaan. Zo heeft de gemeente in de tussentijd gekozen voor een veel strenger normenkader. Ook zijn er in overleg met omwonenden en andere belanghebbenden in de omgevingsadviesraad (OAR) extra maatregelen toegevoegd. Al deze informatie moet voor iedereen vindbaar en toegankelijk zijn. Daarom moet het MER-rapport worden aangevuld.
Dan volgt er een beroepstermijn van 6 weken. Iedereen die dat wil kan het definitieve besluit aanvechten bij de Raad van State. Daarnaast is het mogelijk dat de Provincie het bevoegd gezag overneemt.
Vaststaat dat gemeente Nissewaard met de Provincie afgesproken heeft om tenminste 18 MW windenergie te realiseren op de locatie Brielse Maasdijk voor eind 2025. Als het Nissewaard zelf niet lukt om dat voor elkaar te krijgen, is het mogelijk dat de Provincie de regie weer terugpakt.
Belanghebbenden, zoals direct omwonenden en iedereen die eerder al een zienswijze heeft ingediend, kunnen binnen zes weken na het weigeringsbesluit in beroep gaan tegen het besluit bij de Raad van State.
Het beroep kan worden ingesteld bij:
Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019
2500 EA Den Haag
Burgers kunnen ook digitaal in beroep gaan via digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor is een DigiD vereist.