Bijna 18

Tips & tricks voor wanneer je 18 jaar wordt

Gefeliciteerd! Je bent (bijna) 18. Daarmee ben je officieel volwassen en krijg je meer (financiële) verantwoordelijkheden. We hebben voor jou op een rijtje gezet waar je zoal aan kunt denken.

Op Geldplan bijna 18 (op startpuntgeldzaken.nl) lees je wat er geregeld moet worden vóór je 18e verjaardag en wat er daarna nog meer verandert. Misschien ga je op jezelf wonen, studeren of werken. Op wijzeringeldzaken.nl vind je informatie hierover.

Hulp of advies nodig?

Heb je vragen of zorgen over jouw persoonlijke situatie? Wil je dat er iemand met je meedenkt? Vraag een vrijblijvend financieel adviesgesprek aan met een medewerker van het preventieteam van de gemeente. Of neem even contact op via telefoonnummer 140181 of via preventie@nissewaard.nl.

Het is belangrijk dat je een DigiD hebt. Hiermee kun je veilig inloggen op websites en apps van onder andere de overheid en zorgverzekeraars. Vraag je DigiD aan via digid.nl.

Vanaf je 18e is het verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Informatie hierover vind je op jongerenzorgverzekering.nl.

Ga je studeren aan het mbo, hbo of wo? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering en een OV-studentenkaart. Studiefinanciering kun je zelf aanvragen bij DUO op duo.nl.

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen zoals de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studentenreisproduct en een lening. De basis- en aanvullende beurs maar ook het reisproduct kunnen een gift worden onder bepaalde voorwaarden. De lening moet altijd terugbetaald worden. Kijk voor meer informatie op duo.nl.

Ga je (verder) voortgezet onderwijs volgen? Dan heb je wellicht recht op een tegemoetkoming scholieren. Ook deze tegemoetkoming vraag je zelf aan bij DUO.

Studietoeslag

Ontvang je studiefinanciering, maar lukt het je niet naast je studie te werken, omdat je een beperking hebt? Dan kom je misschien in aanmerking voor een studietoeslag. Hiervoor doe je een aanvraag voor bijzondere bijstand. Tijdens je aanvraag wordt er gevraagd om je bewijs van studiefinanciering en je bewijs van inschrijving van je school.

Werken

Zoek je een bijbaan? Op moneyfit.nl vind je een overzicht van vacaturesites voor jongeren.

Heb je een bijbaan? Jij en je werkgever hebben regels en verplichtingen. Op  arboportaal.nl lees je hier alles over.

Wonen

Op zoek naar een huurwoning? Schrijf je in als woningzoekende bij woonnetrijnmond.nl. Inschrijven kost € 10,-. Elk jaar moet je € 10,- betalen om je aanvraag te verlengen.

Sparen

Onverwachte uitgaven kunnen opvangen? Sparen voor een grote uitgave? Open een spaarrekening en zet hierop bijvoorbeeld het geld dat je per maand overhoudt. Of laat per maand automatisch een vast bedrag overmaken naar je spaarrekening.

Wil je meer inzicht in jouw uitgaven? Download dan een gratis app met huishoudboekje op wijzeringeldzaken.nl.

Belastingdienst

Heb je een bijbaan of vakantiebaan? Kijk of je belasting kunt terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Meer informatie vind je op belastingdienst.nl.

Telefonie

Heb je een eigen telefoon(abonnement)? Let op dat je lening voor je telefoon niet hoger is dan €250,- en dat je niet meer dan €10,- (bij een contract van 24 maanden) of €20,- (bij een contract van 12 maanden) per maand betaalt. Zo voorkom je dat je een registratie krijgt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Lees meer over BRK-registratie en telefonie op bkr.nl.